Најбоља храна за симптоме остеоартритисa

Остеоартритис је један од најчешћих облика артритиса. Готово да нема особе која се у средњим и познијим годинама не пожали на болове у зглобовима и на отежано кретање. Најчешће захвата зглобове шаке, колена и кука.

Болест настаје као последица оштећења хрскавице зглобова. С временом, како болест напредује, долази до стањивања хрскавице до те мере да она више не смањује трење између две кости које чине зглоб. Зглоб задебљава, болови су све учесталији, а покрети постају све ограниченији. Ток болести је спор, прогресиван и неповратан.
Остеоартритис се чешће јавља код жена, а главни фактори ризика су године старости, повреда, генетичка предиспозиција, учестало напрезање зглобова и гојазност.
Нажалост, још нису пронађени третмани и лекови који би ову болест могли да излече. Лечење је углавном усмерено на симптоме, али не и на узрок, па се пропадање хрскавице и даље наставља. У успоравању болести најчешће се користе дијететски суплементи који садрже глукозамин и хондроитин-сулфат ‒ компоненте које изграђују хрскавицу.

Глукозамин је амино-сахарид и доприноси формирању и обнављању хрскавице. Он подстиче флексибилност зглобова, смањује упале и болове. Глукозамин стимулише производњу гликозаминогликана, веома важне компоненте формирања везивних ткива. Један од гликозаминогликана је хондриотин-сулфат који стимулише задржавање воде и хранљивих састојака у зглобу и доприноси његовој еластичности. Такође, спречава дејство ензима који доводе до разградње хрскавице и стимулише производњу колагена. 

У борби са остеоартритисом, поред дијететских суплемената, лекари препоручују и одређени начин исхране који у комбинацији са умереним вежбањем може оболелима да умањи болове и успори даље напредовање болести.

Глукозамин у намирницама

Иако је највећа концентрација глукозамина у појединим морским плодовима, он се може наћи и у другим намирницама. Добри извори глукозамина су спанаћ и першун, зелено лиснато поврће, као и животињске кости и хрскавица. Одличан извор глукозамина је бујон од костију и меса које се дуго кувало. Месо шкољки такође садржи глукозамин али у знатно мањим количинама.

Једите масну рибу

Докази указују на то да конзумирање масне рибе (туна, лосос, харинга, сардина, бакалар, скуша) може умањити болове. Ове намирнице садрже омега-три масне киселине (најзначајније од свих полинезасићених масних киселина) које позитивно делују на упале зглобова, смањују бол и јутарњу укоченост.
Нутриционисти препоручују конзумирање масне рибе два пута недељно због природног богатства есенцијалним масним киселинама које људски организам не може да синтетише.
Такође је важно смањити конзумацију масног црвеног меса и заменити засићене животињске масти биљним уљима као што су маслиново уље и уље уљане репице.

Водите рачуна о холестеролу

Пацијенти са остеоартритисом вероватније имају повишени ниво холестерола у крви, тако да конзумирање хране која смањује холестерол може помоћи, као и побољшати опште стање кардиоваскуларног система.

Холестерол у крви може се смањити конзумирањем 30 грама ораха дневно, 25 грама сојиног протеина (тофу, сојино млеко или сојино зрнo), намирница богатим стеролима и станолима. Они се налазе у малим количинама у биљкама, а један од извора ових супстанци је јогурт.

Антиоксиданси у борби против упала

Антиоксиданси имају значајну улогу у спречавању упалних процеса и заштити зглобова. Витамини А, Ц и Е су снажни антиоксиданси. Шаргарепа и сладак кромпир су богати витамином А. Свеже воће и зелено поврће, посебно агруми, паприка, бобичасто воће, обилују витамином Ц. Орашасти плодови и уља из семена сунцокрета одличан су извор витамина Е.
Докази сугеришу да повећање уноса витамина К (спанаћ, броколи) такође може бити од помоћи људима оболелим од остеоартритиса.

Поред одређених измена у исхрани, ту су и вежбе које помажу губитку тежине, јачају мишиће, а све то штити зглобове и олакшава кретање. Губитак тежине смањује оптерећење зглобова и снижава ниво упале у телу. На тај начин исхрана, губитак тежине и вежбање постају важне ствари које оболели од остеоартритиса могу учинити да олакшају своје симптоме.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. јул 2025.
26° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом