О укусима се расправља ‒ Павле Стефановић

Мултидисциплинарни тематски зборник „О укусима се расправља ‒ Павле Стефановић (1901‒1985)“ посвећен овом значајном естетичару, музичком писцу, критичару и књижевнику, објављен је крајем 2017. године у издању Катедре за музикологију Факултета музичке уметности и Музиколошког друштва Србије. Издавање зборника помогло је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Зборник садржи 17 оригиналних научних студија којима се први пут свеобухватно сагледавају живот и рад Павла Стефановића у различитим областима професионалног ангажовања: од библиотекарства, преко критичарског рада у области музике, визуелних уметности и позоришта, деловања на Радио Београду, до есејистике и књижевног рада. Највећи број студија написали су музиколози различитих генерација: Мирјана Веселиновић Хофман, Соња Маринковић, Немања Совтић, Милан Милојковић, Ивана Медић, Роксанда Пејовић (чији је ово последњи објављени текст), Предраг Ђоковић, Мелита Милин, Ана Котевска и Весна Микић.

Мултидисциплинарном ширењу теме допринос су дали стручњаци из различитих области науке о уметности: Ирина Суботић, Мишко Шуваковић, Марко Недић, Ђорђе Малавразић, Ксенија Радуловић, Гордана Стокић Симончић и Ивана Стефановић. Музиколог Јелена Јанковић Бегуш приредила је обједињени попис објављених написа Павла Стефановића.

За Интернет портал РТС-а Јелена Jанковић Бегуш је истакла:
„Значај ове публикације је вишеструк. Поред тога што пружа увид у уметнички живот Београда, Србије и Југославије у 20. веку, у периоду од пуних шест деценија (од 1920-их до 1980-их), она доноси оригинална истраживања заснована на архивским материјалима из фонда Радио Београда, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић", као и на личним документима, писмима (и др.) која је оставио Павле Стефановић. Такође, учињен је напор да се опус Павла Стефановића контекстуализује у оквиру свеукупног уметничког живота у земљи, нарочито у деценијама после Другог светског рата, када настају његови најзначајнији текстови."

Прва промоција зборника „О укусима се расправља ‒ Павле Стефановић (1901‒1985)" одржана је у оквиру 6. фестивала БУНТ, 9. новембра 2018. године у Сали КУД „Лола". У разговору о књизи учествовале су уреднице зборника др Соња Маринковић и мр Јелена Јанковић Бегуш, као и позоришни критичар Милан Влајчић. У плану су и даље промоције зборника у Београду и другим градовима Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије