Најбољи филмови Фестивала зелене културе

У такмичарском делу Деветог међународног фестивала зелене културе „Грин фест“ учествовало је 1.486 филмова из сто држава. Победници су награђени на отварању Фестивала (13. новембра), а њихова остварења се приказују 16. новембра у сали Американа Дома омладине Београда.

Пројекцијом вишеструко награђиваног документарног филма „Риверблу: Да ли мода може да спасе планету?" и доделом награда победницима такмичарског филмског програма, у Дому омладине Београда свечано je отворен 9. међународни фестивал зелене културе „Грин фест". За награде Фестивала такмичило се чак 1486 филмова из сто држава. Награде су доделили Марко Волф из Словеније ‒ као председник жирија, Пјотр Бједроњ из Пољске и Алберто Гутијерез Диjаз из Шпаније.

Награду за најбољи кратки филм Фестивала освојио је Филип Филковић из Хрватске за филм „Последњи бунар", док је награду за најбољи омладински филм освојио Бурак Ердоган из Турске за филм „The Nest". Најбољи филм у трајању до једног минута је „Scream", редитеља Гонзага Легоа из Француске. Награду за најбољи анимирани филм добио је редитељ из Литваније Меиндардес Валкевичиjус, реч је филму „Look". Најбољи српски филм Фестивала је „Црна сенка зелене енергије" редитеља Драгана Гмизића. Награда за најбољи филм о природи иде пут Сједињених Америчких Држава редитељима Нилу Лосину и Нејтану Дапену за филм „Snows of the Nile". Победнички филмови се приказују 16. новембра у сали Американа београдског Дома омладине (улаз на те пројекције је бесплатан).

Првог дана Фестивала забележен је одличан одзив посетилаца, када је на репертоару био и филм „Пластични океан", у извршној продукцији Леонарда Дикаприја. Поред пројекција такмичарских и дугометражних филмова, други дан „Грин феста" обележила је и панел дискусија „Пластика није играчка".

Програм овогодишњег фестивала прате и изложбе афирмисаних младих уметника. Изложени су радови академског уметника Ивана Коцића, дизајнерки Милице Маринковић и Јане Блу, а може се видети и поставка „Подморничарка" словеначког вајара Роберта Јурака. Представљени су еколошки и рециклирани производи, а посетиоци на „Зеленом тргу" (отвореном сваког дана од 17 до 20 сати) могу да се забаве и науче нешто ново уз технологију виртуелне реалности, видео и фото поставке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије