Безбедни у ИКТ свету

Друштвене мреже постале су неизоставни део свакодневице и ʼместоʼ на коме се окупља велики број корисника. Разлог због којег непрестано расте њихова популарност јесте лакоћа комуникације путем интернета. Једноставност у приступању непознатој особи, на бази заједничких интереса, нигде није тако изазовна као у свету информационо-комуникационих технологија.

Такво повезивање омогућава појединцима неку врсту анонимности при контакту с другим особама, иако су на корисничким профилима исписане личне информације.

Са усавршавањем технологије порастао је и број корисника социјалних мрежа и тај број све више и брже расте, како због жеље за комуникацијом тако и због сопствене промоције на тим сајтовима. Ипак, због опасности које прете корисницима друштвених мрежа свакако треба обратити пажњу на откривање велике количине личних или поверљивих информација. Једно од најважнијих људских права јесте заштита података о личности, а један од најбољих начина заштите деце од непримереног садржаја јесу веб-филтери који се инсталирају у оквиру веб-претраживача.

Предавања на тему безбедности у свету информационо-комуникационих технологија одржана у неколико основних школа Палилуле, показала су да је интересовање ученика да сазнају више о безбедности на интернету велико и поред тога што им је већина чињеница из те области позната. Најзанимљивије су биле реакције ученика на видео-клипове који приказују реалне ситуације у које може да их одведе неодговорно понашање на интернету.

Већина ученика је искрено говорила о својим искуствима и општи утисак је да злостављање на интернету није масовна појава у Србији, али да свакако, баш због немилих случајева којих има, треба радити на едукацији и деце и родитеља и превенцији ове врсте насиља. Предавања је реализовало Удружење грађана „Јупитер", а програм је подржала општина Палилула.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара