Како је у њиховим ципелама?

Многе изреке и цитати поручују да не можемо знати како је неком човеку, а ни судити му, док ʼне обујемо његове ципелеʼ. Стога је врло сугестиван назив хуманитарне акције „In their shoes“, у којој ће људи из јавног живота покушати да један дан живе као оболели од Кронове болести и улцерозног колитиса.

Од запаљењских болести црева оболевају претежно млади и у дуготрајном процесу лечења суочавају се са бројним проблемима и изазовима који можда нису тако очигледни. Хуманитарна акција „In their shoes" организује се управо како би људи боље разумели о каквим је тешкоћама реч и како би подржали оболеле. Такође, кампања треба да подсети на то колико је важно благовремено открити болест и започети лечење.

Програм акције подразумева коришћење апликације која ће омогућити учесницима да доживе искуство оболелих. У једном дану одређени број личности из сфере јавног живота пратиће упутства телефонске апликације која симулира живот пацијента и ситуације кроз које пролази. Наредног дана одржаће се конференција за штампу, на којој ће учесници моћи да поделе своја искуства о томе како изгледа један дан живота са запаљењским болестима црева.

На конференцији ће присуствовати и гастроентеролози, који ће такође одговарати на питања медија.Покретање апликације планирано је за 17. мај, док ће се конференција одржати 18. маја, у 12 сати, у Амбасади Јапана, која је један од покровитеља сусрета.

Љиљан Ђаковић, председник Удружења за Кронову болест и улцерозни колитис, истиче за Интернет портал РТС-а да апликација треба да покаже свима кроз какве животне проблеме пролазе особе које имају неку од запаљењских болести црева, те да су зато изабране особе из различитих друштвених слојева (новинари, глумци, медицинске сестре, лекари, певачи и други).

„Апликација је дуго припремана и осликава све животне ситуације оболелих. Спроведена је у више земаља, тако да смо сматрали да Удружење за Кронову болест и улцерозни колитис Србије треба да се укључи и на тај начин скрене пажњу на већину проблема са којима се сусрећемо (бол, чести одласци у тоалет...)", објашњава Ђаковић. Он додаје да ће резултате хуманитарне акције представити Европском удружењу за Кронову болест и улцерозни колитис (EFCCA), као допринос обележавању 19. маја ‒ Светског дана борбе против запаљењских болести црева. „Надамо се да ће јавни разговор о томе скренути пажњу и довести до низа корисних акција које ће се одразити на квалитет живота оболелих", закључује Љиљан.

На Интернет порталу РТС-а биће више речи о искуствима учесника, самој конференцији и резултатима кампање.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се