Поводом седам деценија заштите природе

Поводом обележавања седамдесет година институционалне заштите природе код нас и у свету, Завод за заштиту природе Србије у сарадњи са Међународном унијом за заштиту природе, Регионалном канцеларијом за Источну Европу и Централну Азију, организовао је Свечану академију у Српској академији наука и уметности у оквиру иницијативе ʼ70 + 70 година рада у заштити природеʼ.

Завод за заштиту природе и проучавање природних вредности НР Србије основан је 30. априла 1948, a одмах потом, у октобру исте године, основана је Међународна унија за заштиту природе (International Union for Conservation of Nature - IUCN), што показује да Србија од самих почетака институционалне заштите природе препознаје и прати светске токове.

У свом обраћању, директор Завода за заштиту природе Србије мр Александар Драгишић истакао је да се од првих година рада ‒ када је послове заштите обављао тим од свега три стручњака ‒ Завод развио у установу која своје активности усмерава према заштити подручја, а не само заштити природних реткости.

„Развијајући своје кадровске, организационе и инфраструктурне капацитете, прерастао је у данашњи Завод за заштиту природе Србије са седиштем у Београду и радном јединицом у Нишу. Разноврсност послова које обавља Завод обележена је мултидисциплинарношћу стручног тима у циљу што бољег очувања природних вредности и њиховим мудрим управљањем", истакао је мр Драгишић.

Скупу се обратио и Борис Ерг, директор Регионалне канцеларије IUCN за Источну Европу и централну Азију, указујући на значај регионалног приступа у заштити и управљању природним добрима. Честитке за рад у заштити природе видео-поруком упутила је и Ингер Андерсен, генерална директорка Међународне уније за заштиту природе.

Обележавање 70 година рада уједно је била прилика да Завод ода признање појединцима и институцијама који су својим посвећеним радом и залагањем, подршком и делима допринели остварењу циљева и успеха у заштити природе.

Редакција еколошког програма РТС-а добила је захвалницу за допринос у ширењу свести јавности и едукацији о значају природне баштине наше земље и потреби њеног очувања.

Приредила: Александра Стојановић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се