Хокингова коначна теорија о свемиру

Према коначној теорији Стивена Хокинга о Великом праску, универзум није бесконачан и далеко је једноставнији него што се раније мислило.

Стивен Хокинг, један од најцењенијих и најпознатијих научника данашњице, преминуо је 14. марта у 76. години након дуге борбе с неуродегенеративном болешћу, која га је с временом потпуно парализовала па је комуницирао вештачким гласом и покретима обрва.

Научник је настојао да објасни нека од најкомплекснијих питања живота а пре смрти је са професором Томасом Хертогом са белгијског универзитета Лувен радио на теорији о дешавањима у универзуму након Великог праска.
Идеја је први пут представљена прошле године у Кембриџу, на прослави Хокинговог 75. рођендана, а сада је објављена у часопису Journal of High Energy Physics.

Након Великог праска, свемир је доживео неколико екстремно убрзаних ширења под називом космичка инфлација. У хипотези о вечној инфлацији, научници су сугерисали да ће већи део универзума наставити да доживљава ове инфлације, а неке области, попут видљивог универзума, заправо су изузеци од правила. Међутим, Хокинг и Хертог се нису слагали са тим приступом, тврдећи да је сценарио вечне инфлације погрешан.

„Проблем с уобичајеном теоријом космичке инфлације претпоставља постојећи позадински свемир који се развија према Ајнштајновој теорији опште релативности и третира квантне ефекте као мале промене око ње. Међутим, динамика космичке инфлације уклања одвајање између класичне и квантне физике. Тиме се Ајнштанова теорија ломи у космичкој инфлацији", објаснио је професор Хертог.

„Уобичајене теорије космичке инфлације кажу да је, у целини, наш универзум попут бесконачног фрактала с мозаиком ʼџепних свемираʼ одвојених океаном", изјавио је Хокинг у интервјуу мало пре смрти.

Наиме, Хокинг и Хертог тврде да наш космос и други „џепни свемири" нису бесконачне фракталне структуре као што се до сада веровало. Уместо тога, њих двојица сматрају да је свемир „гладак и глобално коначан", дакле, није фрактална структура.

„Локални закони физике и хемије се могу разликовати од једног џепног универзума до другог, који би заједно формирали мултиверзум. Али ја никада нисам био ʼфанʼ мултиверзума. Ако је скала различитих универзума у мултиверзуму велика или бесконачна, теорија се не може тестирати", говорио је славни Хокинг.

Како објашњава Хертог, њихова теорија се заснива на техникама позајмљеним из теорије струна, која тврди да се три-де реалност ‒ укључујући време и простор ‒ може пројектовати на два-де површини.

„Наша теорија се заснива на техникама које смо позајмили из теорије струна, и чини се да то наговештава изводљивију, глобалну структуру универзума у којој се региони могу разликовати једни од других, али не толико колико у старој теорији", каже Хертог.

Хокинг и Хертог тврде да ће нови модел омогућити да се концепти о природи свемира тестирају на начин на који раније теорије нису тестиране. Кључ је у гравитационим таласима који иду далеко изнад оних који су настали спајањем црне рупе.

Хертог се нада да ћемо помоћу телескопа моћи да видимо неке од последица теорије у свемиру. Гравитациони таласи сматрају се посебно занимљивим кандидатом и могли би пружити кључне информације које ће у наредним деценијама потврдити или оповргнути теорију космичке инфлације.

 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво