Од ћелије до домена ‒ еволуција живота на Земљи

У Музеју науке и технике, 3. маја постављена је изложба „Од ћелије до домена ‒ еволуција живота на Земљи”. Изложба је реализована у сарадњи Музеја науке и технике, Српског еволуционог друштва и Природњачког музеја у Београду и биће отворена до 3. јуна.

Изложба приказује најважније догађаје у еволуцији на Земљи и има циљ да објасни актуелне научне закључке о настанку живота на нашој планети, истичући начине на које се живот постепено усложњавао.

Изложбу чине три повезане тематске целине. У првој експонати модела хидротермалног извора, прокариотске и еукариотске ћелије и ћелијских органела прате актуелна објашњења постанка живота на Земљи и еволуције ћелијске организације живота.

Друга целина усмерена је на опис динамичне еволуционе историје живота на Земљи. Примери фосилизованих остатака биљака и животиња представљају убедљив доказ о еволуционим променама које су се дешавале. Важно место у еволуционој историји имају и масовна изумирања од којих се најпознатије везује за нестанак диносауруса.

Трећа целина се бави настанком и еволуцијом рода Homo, а посебна пажња посвећена је путевима миграција људи, насељавању континената и објашњењима генетичких и фосилних доказа о афричком пореклу анатомски савременог човека.

Пратећи програм чини низ предавања и радионица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се