Свечано обележавање Дана Европе

Делегација Европске уније обележава Дан Европе у Србији низом манифестација које ће трајати током целог маја ‒ ʼмесеца Европеʼ.

На Дан Европе, деветог маја, амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији, уручио је награде ученицима средњих школа ‒ победницима на конкурсу у оквиру пројекта „Европски дневник", на свечаности одржаној у ЕУ инфо-центру у Београду.

Награђено је 20 радова 48 ученика из 17 места у Србији, а награђени ученици и њихови ментори боравиће наредних седам дана у Будимпешти, Прагу и Бечу.

„Било би сјајно када бисте по повратку с пута поделили с пријатељима и родбином шта је за вас Европа и шта би Европска унија могла да буде за вашу будућност, личну и професионалну", казао је амбасадор ЕУ.

Награде су додељене у шест категорија ‒ књижевност, новинарство, глума, режија, сликарство и омладинске политике, а теме конкурса биле су активно грађанство, здрав живот, превенција насиља, паметно учење, одржива економија и бројне друге теме повезане са Европском унијом.

Одговарајући на питања ученика после уручења награда, Фабрици је рекао да програми студентске размене „Еразмус" и „Еразмус плус" пружају велике могућности младима, јер им омогућавају да студирају у оној земљи у којој желе и на којем језику желе, и да је време проведено на студијама у иностранству непоновљиво искуство.

Навео је да постоји и читава „Еразмус генерација" коју чине деца из мешовитих бракова чији су родитељи били учесници тих програма студентске размене.

Одговарајући на питање зашто Србија није већ чланица ЕУ, Фабрици је рекао да је приступање сложен процес који „не може да буде завршен преко ноћи" и да земља кандидат треба да усклади свој систем с великим бројем прописа који су настајали деценијама.

Том приликом је истакао да је Дан Европе (9. мај) веома важан дан за ЕУ и да је солидарност суштина идеје коју је 1950. промовисао тадашњи француски министар спољних послова Роберт Шуман, предложивши бившим непријатељима Француској и Немачкој сарадњу у решавању најважнијих питања ‒ како се рат у Европи никада не би поновио.

Циљ пројекта „Доживи ЕУ" је да информише и образује младе о развоју Уније, њеним вредностима, о процесу приступања Србије Унији и изазовима с којима се суочава на том путу.

Културно-уметнички програм у Нишу и Зрењанину

Дан Европе у Нишу обележен је разноврсним бесплатним културно-уметничким програмом на Нишавском кеју кроз наступе дечјег хора „Чаролија", победника такмичења „Србија у ритму Европе", а премијерно је изведена и дечја представа „Пустоловине са Пипи Дугом Чарапом".

Истовремено је у Официрском дому отворена изложба дечјих радова насталих у креативним радионицама у ЕУ инфо-кутку у Нишу на тему културног наслеђа Србије и Европске уније.

Програм се наставио у Нишком културном центру, где су приказана два филма савремене европске продукције: француски „Нисам ђубре" и словачки „Фер-плеј".

Поводом Дана Европе, ЕУ инфо-кутак Нови Сад 10. маја у Зрењанину учествује на манифестацији „Европско село", коју подржава Делегација ЕУ и амбасаде држава чланица ЕУ у Србији, са циљем упознавања основаца са обичајима, историјом, културом, националним играма, музиком, туристичким атракцијама земаља чланица Европске уније.

Обележавање ʼмесеца Европеʼ наставља се преносом финала „Песме евровизије" 12. маја у просторијама ЕУ инфо-центра у Београду. Током маја ће ЕУ инфо-кутак Ниш наставити са обиласком локалних установа културе и стручним вођењем кроз значајне градске локалитете, као и академским предавањима у склопу обележавања Европске године културног наслеђа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се