Нове технологије на њивама за велике уштеде

Када се пред пролећну и јесењу сетву растура стајњак на њивама, то се надалеко „чује”. Нова ПЦЕ технологија директног убризгавања испод површине ораница, примењена на фарми у околини Панчева, нуди велики напредак. Стајско ђубриво више није загађивач, већ се користи његов потпуни органски и минерални потенцијал. Добијају се боља структура и плодност земљишта, уз заштиту животне средине и здравља људи, као и значајне уштеде у новцу, енергији и раду.

Фарме и постројења за производњу био-гаса у Србији већином складиште и користе стајско ђубриво, на рецимо, традиционалан начин. То подразумева прикупљање стајњака у тзв. лагунама, одакле се најчешће испумпава само његов течни део и потом наноси на површину земље која се обрађује, чуло се на представљању резултата успешног демо-пројекта „Имплементација ПЦЕ опреме за апликацију стајњака на територији Републике Србије", који је финансирала Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА).

Корисник гранта чија је вредност 1.800.000 шведских круна (око 171.000 евра) јесте ветеринарска служба из Долова „Алмекс" д. о. о. ‒ компанија са целокупним циклусом пољопривредне производње, а партнери на пројекту су Центар за чистију производњу Технолошко-металуршког факултета у Београду и Puck Costume Enterprises (Ајова, САД), компанија позната по решењима за управљање стајњаком.

Стајњак (дигестат) најчешће се користи растурањем по површини земљишта, при чему долази до знатног губитка хранљивих материја и ослобађања непријатних мириса. „Због неадекватне технологије, таква примена се често врши изван препоручених рокова, што није прихватљиво са технолошког, социјалног становишта и становишта заштите животне средине", рекла је др Бојана Вукадиновић, руководилац пројекта из Центра за чистију производњу.

Технологија која се у оквиру овог пројекта примењује нуди знатан напредак у односу на технологију површинског растурања стајњака. Највећи проблем, према речима наше саговорнице, јесте велики губитак азота, и до 90%. Други проблем је само стајско ђубриво које се не користи у довољној мери, и постаје загађивач животне средине.

Кроз пројекат „Имплементација ПЦЕ опреме за апликацију стајњака у Републици Србији" примењена је најбоља доступна технологија за управљање стајским ђубривом на око 230 хектара обрадивог земљишта у околини Панчева.

„Применом ове технологије стајњак се убризгава у земљиште на дубини од 15 до 20 цм, директно у зону корена биљака, чиме се повећава искористивост ђубрива до 95%. Мешалица, заправо пловило које млазевима под високим притиском меша талог са течним делом стајњака у лагунама, омогућава потпуно искоришћење органских и неорганских материја, чиме га ставља у ранг најквалитетнијих минералних ђубрива", рекао је Иван Грегић, из представништва компаније ПЦЕ за Европу и Азију.

Систем за апликацију стајњака из складишта (лагуна) извлачи измешани стајњак, који се потом кроз системе црева транспортује под високим притиском до обрадивих површина, где се употребом посебних уређаја на малим тракторима, убризгава у земљиште. Тако је могуће да се стајњак наноси на обрадиву површину у складу са добром пољопривредном праксом, пре пролећне и јесење сетве. Подразумева се, сваки трактор је опремљен уређајима за навигацију и преносивим рачунаром, који у сваком тренутку показују све потребне параметре (проток ђубрива, притисак у цевима, повезују рад спрегнутих пумпи итд.).

Током шест месеци пројекта, потрошено је око 75.000 евра мање за обраду приближно 230 хектара ораница, на три фарме, за гориво, минерално ђубриво и рад. И бар је једнако значајан допринос побољшању квалитета живота становништва које живи у околини ‒ након убацивања стајског ђубрива у земљу нема непријатног мириса који се шири надалеко.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво