Откриј ЕУ

Тинејџери из Европске уније мораће да покажу колико познају европску историју и културу да би добили бесплатне карте за међународну железницу „интеррејл” када напуне 18 година. Око 15.000 осамнаестогодишњака моћи ће да учествује у програму „Откриј ЕУ” (Discover EU) за који је Европска комисија одобрила дванаест милиона евра. Циљ програма, који ће се реализовати на лето, јесте откривање континента, упознавање европске културне баштине и повезивање с другим Европљанима.

Европска комисија је, на предлог Европског парламента, наменила дванаест милиона евра за програм за 2018. годину и предложила да се из наредног буџета ЕУ за период од 2021. до 2027. издвоји још седамсто милиона евра.

Европски посланици су 2017. усвојили предлог којим се од Комисије тражи да сваком Европљанину за 18. рођендан поклони бесплатну интеррејл карту. ЕК је, међутим, проценила да би за предлог Парламента било потребно 1,6 милијарди евра и да би то било прескупо. Уместо тога ће око 15.000 тинејџера добити ваучере за путовање у вредности од 255 евра.

Конкурс ће бити отворен у јуну, а путовање може да траје до 30 дана, у периоду од јула до септембра. Услов је да учесник програма пут почне у једној од чланица ЕУ и да посети једну до четири прекограничне дестинације и макар једно место с листе европске културне баштине.

Сви кандидати ће учествовати у онлајн такмичењу, а званичници ЕК ће изабрати учеснике програма на основу њихових одговора на шест питања о европској култури, географији и историји. Један европски званичник је рекао да ће одговори на већину тих питања моћи лако да се нађу претраживањем на Гуглу.

Комисија планира да преко друштвених медија промовише програм међу различитим групама потенцијалних кандидата.
„Заиста желимо особе различитог порекла и посебно оне које не могу да путују", рекао је извор из ЕК.

Немачки посланик Манфред Вебер, лидер Европске народне партије у Европском парламенту који се снажно залаже за тај пројекат, описао је предлог ЕК као начин да се „европском народу покаже да је ЕУ много више од машине за прављење закона".

Вебер жели да се програм „Откриј ЕУ" сада прошири и да постане „реалност за све Европљане који пуне 18 година".

Бесплатне карте за све

У међувремену кампања Фри интеррејл, чије се присталице залажу за програм бесплатних карата за путовања возом за све младе Европљане, добија на снази, чиме и расте притисак на ЕУ.

Та кампања има подршку уметника, политичара, привредника, преноси Ouest-France.

„Наш предлог је једноставан: сви европски грађани добијају интеррејл ваучер на 18. рођендан. Ваучер ће важити шест година и моћи ће да се користи месец дана у било ком тренутку у том периоду", наводе из кампање.
Тренутно таква карта за путовања кошта младе (узраста од 12 до 27 година) 510 евра.

С обзиром на то да „само мали део младих Европљана" има користи од програма попут „Еразмуса" или Европског волонтерског програма, карта система интеррејл сваком би дала „привилегију да се сретне са европским суседима и упозна друге културе и тако допринесе кохезији у ЕУ", навели су потписници кампање.

Кампања је иначе дело двојице Немаца. Мартин Шпер, стар 31 годину, и Винсент-Имануел Хер, стар 29, покренули су кампању пре четири године. Они сматрају да „европска идеја зависи од интеракције њених грађана".
Стога су покренули кампању да сви осамнаестогодишњаци из ЕУ добију бесплатне карте интеррејл. Њихову петицију „Спасавање Европе? Пошаљите младе из ЕУ да путују! #FreeInterrail" потписало је око 40.000 људи.

Потписници кампање сматрају да је буџет од дванаест милиона евра за ову годину „добар почетак", али су позвали Комисију да прошири иницијативу „на све младе људе у ЕУ".

Критике разочараних

Програм је, међутим, изазвао и критике због буџетског издатка од седамсто милиона евра.

Европски форум младих саопштио је да је веома разочаравајуће то што Комисија планира да преусмери фондове ка бесплатном путовању уместо ка програму „Еразмус".
Наредни седмогодишњи план буџета предвиђа двоструко више новца за „Еразмус", али Форум младих сматра да је садашња средства потребно удесетостручити.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара