У сусрет малој матури

Питање које се намеће након завршене основне школе је: куда даље? Одговор на то питање није лако дати. Избор занимања и даљи корак у образовању ‒ кључне су одлуке у животу младих. Стога је природно да су будући средњошколци неодлучни и несигурни при избору средње школе. И премда им могу помоћи савети родитеља, вршњака и наставника, та одлука је, на крају ‒ само њихова.

Када се, пре осам година, ваш ђак првак уписао у основну школу, а извесно је да су године брзо прошле, знали сте да ће доћи време за полагање мале матуре. Некада се тај испит звао пријемни испит, а данашње генерације полажу га под називом мала матура. Из аспекта психологије, новонастали усвојени наслов је бољи, јер то је провера и сумирање знања које је ученик стекао током осам година школовања.

Мала матура представља стрес за све ученике, ма колико били спремни за полагање. Евидентно је да је стечено знање у нама и само је питање како ћемо га и с којом концентрацијом представити у датим терминима мале матуре. Важно је не губити из вида да стрес не треба да постоји и да га треба смањити на минимум.

Извесно је да свако дете другачије реагује на тај изазов. Неки ученици причају о томе, други су затворени, а некима је то нормалан след догађаја за будуће образовање.
Наравно, не треба заборавити да је управо тај узраст у јеку пубертета и да је посебно осетљив на коментаре. Родитељ треба да буде стрпљив и смирен у комуникацији са својим осмаком, важно је да га подржава и мотивише.

Мала матура је животни изазов на који различито реагују родитељи, а различито деца. Свима је у основи једна жеља, успех.

Припреме за полагање мале матуре трају осам година, уписом у основну школу. Сваки ученик при својим припремама за писмене и контролне задатке, део градива запамти, па га за малу матуру понови кроз предвиђене тестове штампане и припремљене наменски.

Велику подршку ученицима пружају и професори појединих предмета, у виду припремних часова и припремне наставе. За помоћ знању ту су и различити онлајн сервиси.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије