Алге ‒ произвођачи кисеоника

Кисеоник који удишемо из Земљине атмосфере највећим делом је пореклом из процеса фотосинтезе алги. Сваки пети пут када удахнемо, објашњавају научници, то је кисеоник који директно може да се повеже са микроалгама, што значи да су ‒ у погледу глобалног доприноса ‒ важне колико и тропска прашума.

С обзиром на то да је један од највећих проблема данашњице управо загађеност ваздуха, занимало нас је да ли алге могу бити једно од потенцијалних решења тог проблема и на који начин.

„Алге јесу продуценти кисеоника и налазе се свуда око нас. Имамо их на фасадама кућа, крововима, кори дрвећа, површини земље, бетона. Можда људи не знају или не примећују, али оне учествују у производњи кисеоника. Међутим, загађење ваздуха се не може решити само производњом кисеоника. Потребно је не загађивати ваздух загађујућим супстанцама, јер алге их не могу изоловати у потпуности из ваздуха", каже проф. др Гордана Субаков Симић, са Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Алге су у природи широко распрострањена и значајна група организама. Захваљујући њиховој активности, обезбеђени су услови да живи свет који нас окружује данас, започне своју еволуцију. Алге играју кључну улогу као биореактори у производњи хране, хемијских супстанци, горива, па је њихова употреба у биотехнолошким истраживањима веома значајна.

„Производња алги се увек исплати енергетски и еколошки, зато што су то организми који не захтевају много трошења ресурса и енергије. То јесте тајна, у ствари, ко ће први пронаћи механизам да за најкраће време и на најмањој површини, односно запремини, добије највећу биомасу која може бити еколошки исплатива", наводи проф. Субаков Симић и додаје да засад не постоје решења која су довољно добра да би се економски исплатила и да бисмо имали само гориво из алги.

„Сматрам да не треба да загађујемо природу, па онда не морамо ни да је лечимо, а не да налазимо решења како да излечимо нешто што смо већ уништили", закључује проф. др Гордана Субаков Симић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије