Гласна музика узрокује оштећење слуха

Многима је познат осећај зујања у ушима после концерта или било каквог излагања гласној музици. Иако се после неколико сати слух опорави, то зујање није нимало безопасно ‒ дуготрајно слушање гласне музике може довести до озбиљног оштећења слуха.

Добар слух није нешто што би требало узимати здраво за готово, о њему треба водити бригу. Гласна музика у слушалицама узрокује глувоћу, делује на нерве на исти начин као и мултипла склероза (МС). Нова истраживања показују да бука изнад 110 децибела одстрањује слој изолације из нервних влакана која носе сигнале од уха до мозга.

Губитак заштитног слоја, који се назива мијелин, ремети електричне нервне сигнале. Исти процес, само због напада имунолошког система, узрокује оштећења нерава у мозгу и резултира МС-ом. Познато је да гласни звукови доводе до слушних проблема као што су привремена глувоћа или тинитус (зујање у ушима). Но, ово је први пут да су научници успели да идентификују на чему се темеље оштећења нервних ћелија.

Открили су да је губитак мијелина, као резултат излагања буци, реверзибилан, повратљив, што значи да се слух може опоравити.
„Показали смо да је плашт око слушног живца изгубио око половине ћелија које смо гледали (то је помало попут одстрањивања електричних каблова који повезују појачала на звучнику). Ефекат је реверзибилан и након три месеца, слух се опоравио са омотачем око слушног живца", објаснио је др Хаман, један од водећих научника у истраживању.
Тинитус (зујање у ушима) честа је појава код музичара и људи који су редовно изложени гласној музици. Посебно су у опасности, због сталне изложености буци, грађевински радници и цела нова генерација корисника ајпода. Процењује се да само у Великој Британији шест милиона људи пати од тог поремећаја.

Према искуствима оних који пате од тинитуса, тај поремећај може довести до тешке депресије због недостатка сна и немогућности вођења релативно нормалног живота. Будући да тинитус већином погађа младе људе, веома је застрашујуће наћи се пред могућношћу глувоће у двадесетим годинама. Чепићи за уши које људи с тинитусом морају носити кад год иду на бучна места не треба да представљају проблем, већ здравствено помагало. Потребно је прихватити да је то стање стално, разумети га и научити се носити с њим.

Тинитус је описан као перцепција буке у недостатку било каквог спољног извора и обично је то звоњава, зујање, брујање или звиждање. Чест узрок је оштећење унутрашњег уха, што резултира случајним сигналима који се стварају од слушних ћелија до мозга. Код старијих људи то може бити због природног губитка слуха, али код младих је често повезано са прекомерним излагањем буци. У већини случајева не постоји лек, иако звучна терапија која укључује испуњење тишине спољним звуковима одвраћа од тинитуса и може бити од помоћи. Наду даје и нова терапија (Acoustic coordinated reset ‒ CR), која укључује свирање истог тона кроз слушалице, а когнитивна бихевиорална терапија такође омогућава боље ношење с болешћу и смањује тескобу.

Приредио Бранислав Јарић

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије