Бактерија која једе пластику

У свету се сваког минута прода милион пластичних флаша, од чега се рециклира само 14 одсто. Научници су открили ензим који се храни управо оном врстом пластике од које се праве пластичне флаше, кесе и слични производи.

Ово откриће би могло значајно допринети рециклажи више милиона тона пластичног отпада.
„Пре две године је једна група јапанских научника изоловала бактерију Ideonella sakaiensis, која има способност не само да живи у близини пластике него и да је разграђује. Захваљујући ензиму који је назван петаза, она разграђује полиетилен-терефталат на основне градивне блокове, које користи за сопствени раст и развитак", наводи проф. др Јелена Лозо са Биолошког факултета Универзитета у Београду.

 Сада се интензивно ради на томе да се установи како функционише тај ензим ‒ како разграђује полиетилен-терефталат, с циљем да се побољша његова активност и да се примени, додаје проф. Лозо. „Сада имамо и бактерију која има способност да разграђује пластику у оној мери која јој омогућава да преживи у овој животној средини. Сви живи организми на планети се мењају под утицајем промена услова у животној средини, па тако и ове бактерије."

Џејкоб Хејлер из британског Удружења за заштиту окружења каже да нема сумње да је ово откриће веома значајно. Међутим, ензим разлаже само једну врсту пластике, а постоји велики број различитих које се користе за паковање производа. За сада је добродошла свака пројектна иницијатива усмерена на решење проблема пластичног отпада, каже Хејлер.

„Сада треба да применимо своје знање и учинимо тај ензим ефикаснијим, јер оваква врста пластике, али и све друге пластике у природи, разграђују се не само стотинама него и хиљадама година, те тако ми морамо да применимо процес њиховог разграђивања, тј. рециклажу. Све мање примењујемо физичко-хемијске методе које су агресивне и неким делом можда и штетне, а више идемо на методе биоремедијације које нам управо омогућавају да користимо такве ензиме, односно оваква научна открића" ‒ закључује проф. др Јелена Лозо.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије