Вируси ‒ глобална претња

Постоји више од милион и по вируса који могу бити носиоци глобалних епидемија на Земљи ‒ научници планирају дугорочну борбу против ових подмуклих убица. У чланку објављеном прошлог месеца у часопису „Наука" међународни тим лекара различитих специјалности најавио је подухват под називом „Глобални виром пројекат", који би требало да почне крајем године.

Циљ амбициозног пројекта је усмерен на проучавање, идентификацију и категоризацију непознатих вируса који се могу пренети са животиње на човека и спречавање могућности  пандемије, која се у ери масовне миграције људи и транспорта добара, са стално присутном претњом тероризма сада сматра реалном могућношћу. 

 

„Наша способност ублажавања појављивања болести подрива се нашим лошим разумевањем разноликости и екологије вирусних претњи", речено је на једној од конференција за штампу. „Глобални виром пројекат (ГВП) помоћи ће да се идентификује највећи део ове вирусне претње и да се дају правовремени подаци за интервенције јавног здравства против будућих пандемија."

 

Птичји грип, зика, еболa, такозване зоонозе - који првенствено постоје код животиња не изазивајући никакве последице, али се преносе на људе, одговорни су за неколико пандемија глобалних размера крајем 20. и почетком 21. века. „Међутим, ако су ти вируси наш непријатељ, ми га још довољно не познајемо", речено је на конференцији за штампу одржаној овим поводом. Засад је познато више од 260 вируса чији су носиоци животиње а који могу проузроковати озбиљну и дуготрајну епидемију код људи. Вирусолози знају да је то кап у мору.

 

Ова шачица патогена представља 0,001 проценат укупног броја зоонотских вируса који би могли бити опасни. Према неким проценама, постоји више од милион и по вируса чији су носиоци животиње, од којих чак трећина може бити узрок пандемије која се може за неколико дана проширити на читаву планету. Глобални виром пројекат ће бити усмерен проналажење, идентификацију и класификацију непознатих патогена.

 

То ће захтевати улагање у нова истраживања, као и правила која ће без проблема превазићи политичке интересе и бити усмерена на глобалну заштиту човечанства. Трошкови пројекта процењени су на 7,5 милијарди долара. „Претходна искуства показују да је стопа идентификације вируса знатно већа у раним фазама скупљања узорака", истичу стручњаци.  Око 70 процената вируса могло би се идентификовати у наредних десет година. Остали би само најређи вируси са минималним шансама преноса са животиња на људе. Ипак, спречавање једне пандемије могло би свакако апсорбовати трошкове. Наиме, процењује се да су трошкови сузбијања  епидемије тешког акутног респираторног синдрома - САРС-а, који се 2002. године појавио у кинеској провинцији Гуангдунг и врло брзо проширио из Азије на Европу и Америку, износили око четрдесет милијарди долара. Скупљање средстава за овај амбициозни подухват већ је одавно узело маха. Кина и Тајланд ће бити прве земље у којима ће Глобални виром пројекат - пројекат идентификације и класификације непознатих патогена - почети, како је речено, крајем ове године.

Приредила: Наташа Гоати Марковић 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара