Учећи о нашој планети ‒ бринемо о њој

Дан планете Земље је годишњи међународни догађај и обележава се 22. априла. Први пут је обележен 1970. године и слави се у 175 земаља света. Широм света организују се разноврсни догађаји са циљем подизања свести о неопходном чувању и заштити нашег јединог дома, наше планете.

Планета Земља је постојала много пре него што се људска популација појавила. Силе које су је створиле још владају на њој, а Земљину куглу окружује немирна атмосфера. Између врућег језгра и атмосфере настао је живот који траје и данас и пркоси неукротивим силама што продиру из Земљиних дубина, тресу тло под ногама, ударају с неба. Њену снагу не можемо укротити, али је можемо упознати и живети с њом.

Током априла, маја и јуна, у Српској академији наука и уметности одржаће се циклус предавања о земљотресима, ризику од несташице воде и клизиштима у Србији, узроцима и последицама загађења земљишта, о суши, вулканском хазарду на Балканском полуострву и климатским променама из геоперспективе.

Тако је 10. априла одржано предавање на тему „Сеизмички хазард у Србији: карте, ограничења и изазови", чији је аутор Славица Радовановић. Том приликом указано је на важност сеизмолошких истраживања, дефинисања сеизмичког хазарда и познавања дистрибуције сеизмичности на простору Србије. Наводимо уводни део излагања:

„Земљотреси су главна природна опасност која доводи до губитака живота и економских губитака услед оштећења на објектима. Прете великом делу територије Србије, а већ су, у више наврата током последњих 125 година, рушилачки земљотреси погодили централне и јужне делове. За људе који живе у овим подручјима познавање и квантификација сеизмичког хазарда није од академског, већ од животног значаја јер представља основу за смањење сеизмичког ризика."

На предавању су, на примеру актуелних карата сеизмичког хазарда Србије, приказани главни поступци за дефинисање, прорачун и мапирање хазарда. Обим и квалитет података о сеизмичности, недовољна геолошка истраживања о неотектонски активним раседима и потпуно одсуство палесеизмолошких истраживања ‒ изазови су представљени уместо закључка.

Програм будућих интересантних предавања доступан је на сајту САНУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара