Изложба посвећена Петници

Изложба „Истраживачка станица Петница – 35 година” свечано је отворена у Великој галерији САНУ.

Изложба је приређена поводом 35 година рада Истраживачке станице, о чему су на отварању говорили њен директор Вигор Мајић и академик Видојко Јовић. Поставка садржи илустровани преглед најважнијих активности те установе: постере, фотографије и део научних збирки и тематских колекција.

Посебан део изложбе чини више хиљада самосталних истраживачких пројеката полазника образовних програма Петнице.

„Истраживачка станица Петница је најуспешнији експеримент у нашем образовном систему у последњих неколико деценија. Примењујући експерименталне методе рада, стављајући знање испред сертификата, диплома и крутих наставних програма, подстичући креативно размишљање и закључивање и мешајући различите старосне групе, Истраживачка станица Петница показује да је могуће организовати другачији наставни процес, дајући приоритет мотивацији учесника уместо формалног притиска", наводи се у саопштењу САНУ.

„Иако је мотивација важан улазни критеријум код формирања ученичких група, у Петници се велика пажња посвећује развијању заинтересованости ученика за успешно укључивање у сложеније научне процесе, све до самосталног постављања истраживачких пројеката кроз које ће овладати различитим методама и техникама истраживања, уз суочавање са предвидивим и непредвидивим тешкоћама", додаје се у саопштењу.

Поводом изложбе, у САНУ наводе и да „током 35 година плодног рада и импозантног развоја, Истраживачка станица Петница није обезбедила пуно прихватање и адекватну континуирану подршку министарстава која у њеном раду нису препознала суштински значај додатног образовања радозналих и даровитих младих људи".

Уз најаву изложбе посвећене 35-годишњем раду Петнице, у САНУ објашњавају да је циљ образовних активности те истраживачке станице развијање логичког мишљења, процеса закључивања те уочавање и решавање проблема, што је удаљава од устаљених наставних метода, али и представља потенцијал за квалитативне промене образовног система, које намеће убрзан научни и технолошки развој.

Изложба се може погледати од 21. до 29. априла, сваког дана од 10 до 21 сат, изузев понедељком и четвртком, када је отворена до 16 сати.

Приредила: Маја Стојановић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара