Средњовековне невесте са ванземаљским главама

Више од пола века научнике је збуњивао облик глава пронађених у гробницама у Баварској. Мистерија издужених лобања, налик ванземаљским, решена је захваљујући генетичкој анализи.

Налази нове студије указују да главе највероватније припадају женама пореклом из југоисточне Европе ‒ са територије данашње Бугарске, Румуније и Србије, које су у 6. веку допутовале у Баварску ради удаје.

Прећи толики пут у то време сигурно није било лако али је зато било корисно, јер су у средњовековној Европи бракови служили за учвршћивање стратешких савеза.

Издужене лобање ‒ идеал лепоте

У време када су те жене живеле, Европа је доживљавала велике културне промене. Римско царство се распало под налетом варварских племена германског порекла, кao што су Готи, Алемани, Гепиди и Лангобарди, који су населили и преузели његову територију. Стране невесте су сахрањене на гробљима једног од ових народа ‒ Бајувара, који су живели на простору данашње Баварске.

Откриће посмртних остатака тих жена деценијама је збуњивало археологе. Издужене лобање се у неким културама сматрају за идеал лепоте и могу бити знак статуса или племства. Вештачка кранијална деформација, што је научни термин за овај феномен, може се формирати само у раном детињству, када је лобања мекана и флексибилна. Међутим, археолози на баварским гробљима нису нашли јајолике дечје главе. Штавише, жене са издуженим лобањама сахрањене су са локалним, а не страним гробним прилозима, што сугерише да су се прилагодиле тамошњој култури.

Ова запажања навела су научнике да се запитају јесу ли жене емигрирале из других крајева, можда из источне Европе, на пример из Румуније, где је постојао обичај деформисања лобања већ у другом веку; или су можда дошле из Азије, тада насељене номадским племенима Хуна, културе која је такође вршила преобликовање лобање; или су ипак родом из локалних крајева, што би значило да су Баjувари усвојили праксу вештачке кранијалне деформације.

Да би решили ову мистерију, истраживачи су испитали узорке ДНК 36 одраслих особа, од којих су 14 имале лобање у облику јајета, а чији су остаци пронађени на шест различитих гробних локалитета у Баварској. Анализирали су и ДНК једног локалног римског војника и две средњовековне жене са Крима и из Србије, одакле су можда родом и мистериозне жене.

Генетичке разлике

Истраживачи су открили да су се жене са издуженим лобањама генетички веома разликовале од осталих Бајувара. Мушкарци и жене с нормалним лобањама имали су слично порекло, били су из северне и централне Европе. Насупрот томе, највећи број жена са деформисаним главама потиче из јужне и југоисточне Европе, а барем једна жена води порекло из источне Азије. 

С обзиром на генетичку разноликост тих жена, могуће је да су неке родом из племена југоисточне Европе, као што су Гепиди, а друге из азијских племена, попут Хуна, истичу аутори студије. А можда су ипак све жене дошле из југоисточне Европе, која је већ тада била тачка сусретања локалних и азијских племена.

ДНК анализа открила је да издужена лобања није једина уочљива разлика тих невести имигранткиња. Већина је вероватно имала смеђе очи и плаву или смеђу косу, док су људи с нормалним лобањама имали гене за плаву косу и плаве очи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво