Манастир Увац

Манастир Увац, jедан од најлепших локалитета у нетакнутој природи, чаробно, и можемо слободно рећи, скривено место, налази се у југозападној Србији, на истоименој реци, највећој притоци Лима. Према наводу Мавра Орбина, у прошлости је припадао великом краљевству Стари Влах.

Манастир припада корпусу од преко седамдесет лимских манастира, од којих је највећи део и данас у рушевинама. Стари Влах је брдско-планинско подручје које заузима средишњи део некадашње државе Рашке. Увац је највећа река, дуга око 120 км са неколико дубоких кањона, у којима и данас успешно живи обновљена заједница белоглавих супова, орлова којима је претио нестанак. У Староме Влаху, у околини река Лим и Увац, веома је цењена и позната, и у народу дубоко укорењена, Света Јања, заштитница сточара, сиротиње и националних јунака. Још се верује у легенду по којој су цркву манастира, у овом неприступачном пределу, браћа Немањићи саградили својој сестри Јањи због казне коју је морала да издржи, а она их је због тога клела, па је то био и додатни разлог за пропаст Српског царства.

У сарадњи са више институција службе заштите споменика културе, стручњаци Народног музеја из Ужица обавили су мултидисциплинарна истраживања која су пратила реконструкцију манастирске цркве, конзервацију манастирских зграда и конака, као и изградњу новог конака у периоду од 1994. до 1998. У току истраживачких радова, Општина Чајетина је у сарадњи са ужичким Предузећем за путеве организовала прокопавање пута дужине десет км, који се испод највишег златиборског врха Торника (1496) спушта на реку Увац на само 400 м надморске висине.

Локалитет манастира Увац био је пре почетка радова ограђен сеоском оградом од пармака, а одржавали су је сељаци овог засеока. Они су тачно знали који и колики део те ограде припада појединој кући, односно домаћинству, и то су уредно одржавали сматрајући да ће их задесити нека несрећа ако ту своју обавезу занемаре. Иако је манастир порушен пре три стотине година, плац на коме се налазио никада није прешао у приватно власништво, као што је случај са многим црквама у овом крају. По схватањима мештана, „грехота" је узети цркви имање, али у неким историјским и политичким приликама то се није могло избећи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво