Конференција о реформи образовања у Србији

Данас, у „Аеро-клубу” у Београду (Узун Миркова бр. 4) Европски покрет у Србији организовао је корпоративну конференцију „Образовање у Србији ‒ послови за будућност”. На скупу се говорило о актуелним променама у образовном сектору, уз посебан осврт на усклађивање средњошколског и високошколског система са потребама тржишта рада и компанија које послују на територији Србије.

На конференцији су учествовали представници амбасада, Министарства просвете, Привредне коморе Србије, привредних комора других земаља, домаћих и иностраних компанија из система дуалног образовања, телекомуникација и људских ресурса.
Конференција је организована уз подршку председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, амбасада Немачке, Аустрије и Швајцарске, Министарства просвете, Привредне коморе Србије, Немачке и Аустрије.

Поред председнице Владе Србије, на конференцији су учествовали и амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић, генерални директор „Хемофарма" Роналд Зелигер, генерални директор „Делез Србија" Квентин Роје и други.

Први панел конференције посвећен је европским моделима образовања применљивим у Србији, као и најбољим примерима из праксе, укључујући и започети дуални систем образовања. На другом панелу говорило се о образовном систему у Србији из перспективе компанија, а на трећем о дигитализацији и реформи образовања у Србији.

„Према извештају Светског економског форума, данашњи основци ће се у великој мери бавити занимањима која још не постоје, док ће велики број садашњих занимања заменити машине и вештачка интелигенција. Нека од нових занимања биће, на пример, стручњак за продужење живота, виртуелни адвокат, специјалиста за телепортацију, хирург за повећање капацитета мозга, програмер за стрес, узгајивач вештачких органа", рекла је премијерка Ана Брнабић на отварању конференције.

Она је навела да се уз развој нових технологија очекује да ће данашњи млади током своје каријере имати више од десет занимања, чак и у веома у различитим областима, те да ће школовање за једно занимање (као професија за цео радни век) бити права реткост. Премијерка је истакла да младе данас треба учити универзалним вештинама које ће им бити корисне којим год послом се бавили у будућности, што су, пре свега, вештине решавања проблема, критичког и аналитичког размишљања. Она је поручила да је квалитетно образовање данас више него икад темељ успешног друштва.

Говорећи о досадашњим резултатима Владе Србије, премијерка је подсетила да је уведена обавезна информатика од петог разреда, програмирање за ученике основних школа, које они уче по најмодернијем програму и наставним материјалима. Премијерка је рекла да је ове године фокус на реформи гимназијских програма, захваљујући којима ће се ђаци учити да користе технологије, размишљају својом главом и повезују знања из различитих области.
Она је истакла да ће од 1. септембра око 3.000 наставника предавати у 2.000 дигиталних учионица помоћу дигиталних материјала, јер из дигиталних уџбеника деца боље уче и памте.

„За годину и по до две године, школски систем ће у потпуности користити дигитални материјал, по чему ће Србија бити у врху Европе", рекла је Ана Брнабић и додала да је за то потребна информатичка структура, те да су у току преговори са Европском инвестиционом банком за набавку нових компјутера и обезбеђивање брзог интернета.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман је оценио да је то што се Влада Србије бави образовањем важно за Србију на њеном путу ка ЕУ. Он је додао да је дуално образовање важно за младе људе, јер нуди боље шансе за запослење, али је такође важно и за напредак Србије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво