Повратак коренима - Софи Мени Јовановић

У оквиру Месеца франкофоније у Француском институту, први пут се у Београду одржао Сајам француског кулинарства. Главна гошћа била је Софи Мени Јовановић, главна и одговорна уредница престижног магазина Cuisine et Vins de France, која је том приликом одржала два предавања.

Повратак коренима

Прво предавање које је Софи одржала у Француском институту окупило је бројну публику са жељом да чују шта су "Нова стремљења француског кулинарског умећа", док је друго предавање био мастер клас одржан у Угоститељско туристичкој школи. Француска кухиња не престаје да диктира нове кулинарске трендове, али је ове године поново у моди остати веран традицији која у јелима ове земље живи вековима.

"Нови тренд у Француској је "повратак коренима". Традиционално кување је стил живота, начин на који се хранимо. Обожавамо традиционална јела попут макарон колача. Француска кухиња је подређена техници и по томе се разликује од осталих. Ми смо можда први који су размишљали о техници у кувању. На пример, због тога баш макарон колаче није лако направити." каже Софи.

Француска кухиња свој највећи процват доживљава захваљујући политичкој поставци апсолутистичке монархије која је врхунац достигла у периоду владавине Луја XIV у 17. веку. Раскошна јела, дела вештих мајстора кухиње, постала су средство да се увелича владар. Ову кухињу одликују бујони, консомеи, пецива, 3.000 патентираних сосова, сиреви, гушчја паштета, пужеви или дагње. А ко није још пробао, бар је чуо за француске десерте попут крем брулеа, суфлеа или муса. Софи, чији је отац пореклом Србин, ипак воли и наша јела.

"Обожавам ваше специјалитете. Свиђа ми се начин на који спремате месо, поврће и друга јела. Та храна исијава добро из мене." каже Софи, која је четири године била власница једног ресторана.

Мање је вишe

За разлику од српског кулинарског убеђења да свега мора бити много, Французи су увек прибегавали минимализму, поготово када је реч о декорацији. Софи каже да је, у финалу најбитније, за здраво и забавно кување наћи квалитетне намирнице. "У кухињи, мање је више.

Уколико имате добре намирнице, лако је кувати." поручује и додаје да је некада за мањак креативности и инспирације довољно прошетати по маркету. " Упијајте мирисе зачина, свежих намирница, додирните производе... Укључите сва ваша чула и добићете феноменалне идеје." препоручује Софи. Њен кредо је: кухиња је мање компликована него што то изгледа. Уз мало маште, ентузијазма и доброг управљања својим временом, није тешко припремати атрактивна јела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара