Велики петак - заставе на пола копља и породична окупљања

Велики петак је део Ускршњег периода који обележавају и православне и западне цркве, иако се ускршњи датуми могу разликовати. Велики петак обележава распеће Исуса Христа.

Милиони православних хришћана обележавају Велики петак, како би се сећали догађаја који су довели до распећа Исуса. Православни датуми ускршњих празника се обично разликују од датума које користе западне цркве, јер је већина православних цркава задржала верзију Јулијанског календара.

На Велики петак у многим православним црквама држе се Царски сати уз читање Јеванђеља о догађајима који су довели до распећа Исуса Христа.

У земљама као што су Сједињене Државе, неке православне цркве држе вечерње службе током читаве недеље, са посебним поподневним службама за децу. Многи православни хришћани на Велики петак посте, моле се и баве доброчинством.

У Грчкој, Велики петак је својеврсни дан жалости. Домаћице се не баве кућним пословима,
а због жалости услед Исусове смрти организује се и ритуал  "Процесија Епитафија Христа"
поворка коју воде верници ходајући улицама носећи симболично украшен Христов ковчег.

У тој држави, на Велики петак, на бројним кућама и владиним зградама заставе су постављене на пола копља како би обележиле овај жалостан дан. Христова икона умотана у платно поставља се у велики ковчег покривен цвећем што симболизује гроб Христа.

Породично се такође одлази припадајућој цркви где верници цветовима украшавају симбол Христовог гроба.

Велики петак као празник званично је присутан и на Кипру, у Либану,Македонији... У тим државама обично су тада затворене установе, институције, школе, банке... Амбасаде тих држава  су углавном затворене  на Велики петак.

У државама попут Аустралије, Канаде, Велике Британије и Сједињених Држава Велики петак је време за дружење људи православне вере који се породично, али и као чланови православне заједнице окупљају и тако почињу са обележавањем православног Васкрсног периода.

Приредила Маја Стојановић

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво