Tонски језици и уметнички израз

Нова студија показује да тонови језика приликом певања имају значајан утицај на то како људи користе и прилагођавају звук свог језика уметничком изразу. Студија „Удружење тонских мелодија у народним песмама језика томо со (Догон)“ Лоре Мекферсон са Колеџа Дартмут и Кевина Рајана са Универзитета Харвард објављена је у марту у научној публикацији посвећеној језицима.

Тонски језици су они који користе тон да разликују речи. Тон је фонолошко својство заједничко многим језицима широм света, а кинески је можда најпознатији од тих језика. Студија истражује одређени аспект тона језика, онај при коме коришћење тона утиче на разликовање значења речи. Иако ово изгледа необично говорницима већине европских језика, тон је карактеристика барем половине од око 7.000 светских језика.

Ако интонација прави велику разлику у значењу, како било ко може да пева на тонском језику? Студија истражује групу женских народних песама на језику томо со, којим се говори у Малију, у западној Африци. Велика већина афричких језика је тонска, а међу њима је и томо со. У овом чланку аутори питају да ли песме прате природне мелодије говора или је уметнички израз „победио" ‒ мислећи пре свега на разумљивост. У овом језику комбинације високих и ниских тонова на одређеним слоговима могу да промене значење целе речи (нпр. у речима „крава" и „мајка") или суптилније граматичке особине које утичу на значење (у речима „трка" и „трчање"). Аутори су истражили 2.232 двосложна дела да виде да ли се музичке мелодије крећу у истом смеру као лингвистички тонови речи, у супротном, или негде између.

Све у свему, утврдили су да се у томо со музици углавном избегавају речи чије се значење директно супротставља ономе у говору, ван музичког контекста, нарочито ако промена тона потпуно мења значење речи.
Студије са овом темом рађене су на много тонских језика из целог света, од зулу до навахо језика. Језици се разликују у томе колико строго њихова музика прати њихов тоналитет.

Приредила: Татјана Цвејић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво