Вода као трајно наслеђе

Омогућити приступ свежој пијаћој води и обезбедити основне санитарне услове за све ‒ глобални je задатак који су дефинисале Уједињене нације. То је истовремено и разлог што је Генерална скупштина УН 1992. године донела резолуцију по којој се 22. март сваке године обележава као Светски дан вода.

Широм света Дан вода се ове године обележава под слоганом „Одговор је у природи". Водно природно наслеђе у Србији штити се у оквиру система заштићених подручја 70 година.

Поводом Дана вода, стручњаци Завода упућују на релевантне информације о том важном ресурсу у нашој земљи:

На територији Србије постоји више хиљада водотока чија укупна дужина износи 65 980 км, или просечно 747 метара по квадратном метру. Густина речне мреже је веома неуједначена и износи од 120 до 3 500 метара по квадратном метру. Падавине, као један од најзначајнијих фактора водних ресурса, неравномерно су распоређене, како по простору тако и по времену.

У саопштењу поводом обележавања Дана вода подсећају и на то да вода и водне појаве (извори и врела, водопади и слапови, понорнице, језера, баре, ритови, мртваје, потајнице, тресаве, хидрографске тачке, водни резервати) представљају трајно наслеђе јер се непрестано обогаћују кружењем у природи оплемењујући животни простор људи, због чега и заштита хидролошког наслеђа представља заједничку бригу свих нас.

"Основни ресурс за снабдевање становништва и индустрије у Србији јесу подземне воде, које у укупном водоснабдевању учествују са више од 90%, међутим, нису у довољној мери искоришћене и углавном се нерационално троше", наводе у Заводу.

Потребе, свест и могућности

У крајевима који оскудевају употребљивим подземним водама све више се користе речне воде, односно вода из вештачких језера. Вода покрива 71% Земљине површине, међутим, пијаћа вода чини само 2,5% свих водних ресурса, који се константно смањују због загађења и лошег газдовања.

Стручњаци Завода подсећају да, иако се дуго веровало да је вода неисцрпан ресурс због своје обновљивости, криза воде постаје светски проблем и реалност. И док се потребе за водом повећавају, залихе се смањују. Више од два милиона тона отпада сваког дана баца се у потоке, реке и језера. Уколико се такав тренд настави, до 2025. потребе за свежом водом премашиће садашње расположиве ресурсе.

Поводом обележавања Дана вода, стручни сарадници Завода за заштиту природе Србије учествују на јавним трибинама, округлим столовима и стручним састанцима како би се јавност што боље упознала са значајем вода у 21. веку.

Јавна трибина о стању акватичних екосистема у свету и Србији организује се у Јавном акваторијуму и тропикаријуму у организацији Центра за развој идеја а састанак о одрживом туризму одржава се у Специјалном резервату природе „Увац".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво