Ноћно небо Војводине и Бач-Кишкуна као нова туристичка атракција

У Клубу наставника Департмана за физику Природно-математичког факултета у Новом Саду 22. марта одржана је конференција којом је озваничен пројекат „ВоБаНИСТА ‒ Ноћно небо Војводине и Бач-Кишкуна као нова туристичка атракција“. Пројекат се реализује у оквиру Интерег ‒ ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска‒Србија.

Предвођен Фондацијом астрономске опсерваторије из Баје, пројекат „ВоБаНИСТА" окупља научне сараднике и професоре са Природно-математичког факултета у Новом Саду и чланове астрономских удружења из Новог Сада и Бачке Паланке. Циљ је коришћење нетакнутог потенцијала регије Војводина/Бач-Кишкун који се огледа у квалитету ноћног неба, природним резерватима, културном наслеђу и њиховом развоју у нове туристичке атракције региона.

Пројекат се реализује путем конструкције јединствене мобилне опсерваторије која туристима омогућава посматрања астрономских објеката какви су планете, звездана јата и галаксије, као и појава на нашој матичној звезди Сунцу, првенствено са подручја заштићених природних резервата, али и из градских средина.

То подразумева сарадњу са туристичким организацијама, учешће на фестивалима, астрономске кампове на Фрушкој гори, као и организовање радионица које ће имати за циљ да укажу на проблем светлосног загађења.

О овом програму смо за Интернет портал РТС-а разговарали са Кристином Бикит-Шредер, научном сарадницом на Департману за физику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, која је координатор и супервизор пројекта.

На који начин ће стручњаци Фондације астрономске опсерваторије из Баје, професори са Природно-математичког факултета у Новом Саду и чланови астрономских удружења из Новог Сада и Бачке Паланке дати допринос пројекту?

‒ Пројекат ће имати дугорочни позитивни утицај на подизање свести о културном наслеђу и очувању природе. Иновативне туристичке понуде обухватиће посете природним резерватима у програмској регији уз могућност упознавања ноћног неба, ноћног посматрања животиња и едукације о проблему светлосног загађења.

Сви чланови пројекта ће допринети остваривању планираних резултата пројекта, као што су конструкција јединствене мобилне опсерваторије на ПМФ-у у Новом Саду и изградња објеката у Баји у Мађарској попут новог планетаријума и бициклистичке руте са упознавањем Сунчевог система.

Већина активности чланова пројекта биће усмерена у циљу реализације астрономских кампова, организованих посматрања ноћног неба, као и соларних посматрања, која се могу одвијати чак и у урбаним срединама. Такође ће у оквиру пројекта бити организовани радионице и предавања који ће указати на проблем светлосног загађења и едуковати посетиоце о астрономији.

Омогућићемо и посматрања ноћног неба у различитим резерватима природе на територији Војводине и Бач-Кишкуна помоћу организованих аутобуских екскурзија у току трајања пројекта, али ћемо са јединственом мобилном опсерваторијом моћи да посетимо и друга места, као и да се придружимо постојећим фестивалима у овом региону.

Када се очекује конструисање и почетак рада мобилне опсерваторије која ће туристима омогућити посматрања астрономских објеката?

‒ Конструкција мобилне опсерваторије ће почети крајем ове године, а почетак рада очекујемо на пролеће 2019. године.

Како ће изгледати најављене радионице о светлосном загађењу и кампови на Фрушкој гори?

‒ Прва радионица на тему светлосног загађења биће одржана крајем маја ове године на Андревљу на Фрушкој гори, где ће бити укључени предавачи из иностранства са дугогодишњим искуством у овој области.

Средином априла биће одржан Месијеов маратон на Летенци на Фрушкој гори, где ће осим самог маратона бити одржано и неколико занимљивих предавања, а за време Астрономског кампа средином јула, такође на Летенци, током четири дана обезбедићемо шаторе и павиљоне за посетиоце и аутобуски превоз на релацији Нови Сад ‒ Летенка, како бисмо олакшали посету предавањима и бројним занимљивим садржајима током Астрономског кампа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво