Лечење методама за космонауте

Највеће богатство нам је здравље и то је евидентно филозофија живота. Тибетанци и стари Кинези су преко пулса одређивали дијагнозу болести, тип поремећаја и лекове. Данас постоје методе лечења у којима се први пут сусрећу источна и западна медицина.

Др Бранислав Миловановић, редовни професор на Медицинском факултету у Београду, председник је Удружења за неурокардиологију Србије, оснивач и шеф прве Неурокардиолошке лабораторије у Србији и директор Клинике за интерну медицину КБЦ-а „Бежанијска коса". Поред свих тих звања, он је и члан Европске академије наука и уметности ‒ елитне европске институције која окупља око две хиљаде европских научника, од којих је 38 нобеловаца.

Професор који је светски признат и познат, своје деценијама стицано знање медицине усмерио је на лечење пацијената.

Неурокардиологија као нова научна дисциплина

Наш саговорник истиче да смо у области кардиологије, као научне дисциплине која се развила последњих двадесетак година, на неки начин постали лидери у свету и да већ десетак година организујемо Конгрес кардиологије. Први је био у Београду, необичан по томе што је одржан на енглеском језику и што је био мултидисциплинаран. Од тада, Конгрес се одржава сваке године.

Неурокардиологија је мултидисциплинарна област која се заснива на повезивању свега што се може интегрисати у науку и ту проблематику. Проф. др Миловановић објашњава да неурокардиологија испитује осовину срце‒мозак и утицај те осовине на рад свих органа.

Коришћењем метода математике и физике, укључујући најсавременију методологију и технологију, можемо да анализирамо рад „диригента нашег организма". „Можемо да посматрамо човека холистички, и директно тражимо узрок болести, а када се нађе узрок болести, онда је могуће и лечити пацијента", каже професор.

То је на неки начин унапређење медицине. У лечење сваког пацијента укључени су лекари специјалисти, као и инжењери, физичари, математичари, психолози, генетичари, који тимски учествују у анализи биолошког сигнала. На основу тих сигнала направљен је софтвер назван „АНСА скен софтвер". На основу њега се анализира функција аутономног нервног система и открива поремећај у равнотежи.

Када се успостави равнотежа, болест се повлачи. „Све наше терапије су циљане са јасно дефинисаним узроком, па се сходно томе одређује и терапија. Један систем је ʼТаск форсʼ, а други је ʼПортапресʼ систем. По овим системима наша лабораторија је позната у свету", каже за Портал РТС-а проф. др Миловановић.

Ради се на основу ЕКГ сигнала и притиска, и то системом којим се тестирају космонаути у Америци. Систем омогућава да се преко прстију шаке региструје притисак у свакој секунди. „АНСА скен софтвер" помаже да се серијом тестова утврди који је тип поремећаја у питању, па се на основу тих података бира лек. „Наш центар је у свету један од најпознатијих у овој области, са огромним искуством и специјалном опремом и дијагностиком", истиче за крај проф. др Миловановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво