Врх светске физике у Београду

Двадесетак врхунских српских физичара, углавном из расејања, представља научној јавности своја истраживања на дводневном симпозијуму о најновијим достигнућима у физици. Повод за одржавање скупа је додела награде Фондације „Проф. др Марко М. Јарић” за врхунска достигнућа у физици.

Добитници награде „Професор Марко Јарић" истражују у различитим областима физике. Према речима професора др Петра Аџића, управитеља Фондације, награђују се научни резултати који су значајни за светску физику или поседују потенцијал да утичу како на физику у свету тако и на могућност нових технолошких решења.

Ово високо признање за 2017. годину жири је доделио проф. др Игору Хербуту са Универзитета Сајмон Фрејзер из Ванкувера (Канада) „за теорију интерагујућих Диракових фермиона и предикцију антиферомагнетне фазе графена у магнетном пољу". Добитнику је, данас, након предавања по позиву у САНУ, уручена награда.

Графен представља јединствен материјал јер се састоји из равни једног низа атома угљеника. Готово је провидан, а због специфичне структуре (велике густине) не дозвољава пролаз ни најмањим атомима гаса. Колико су ова истраживања актуелна говори да је 2010. године Нобелова награда додељена за изоловање овог материјала.

Поред значајне примене у многим областима, због своје структуре, високе густине и велике отпорности на високе дозе радијације, графен представља један од потенцијално изгледних материјала за градњу сложених детектора за експерименте у физици високих енергија.

„Познато ми је да се већ ради на испитивању графена за конструкцију комплексних детектора нове генерације који ће бити коришћени за будуће експерименте у физици високих енергија. Графен би могао да постане изузетно важан материјал у индустрији, електроници, компјутерској технологији и вероватно у многим другим областима које можда не можемо да предвидимо овог тренутка", истакао је професор Петар Аџић за Портал РТС-а.

У Свечаној сали САНУ и на Физичком факултету предавачи ће представити највеће продоре и најновије резултате у области суперпроводности, гасних плазми и ласера, физике чврстог стања, као и у другим теоријским и експерименталним дисциплинама физике.

Проф. др Џон Елис из ЦЕРН-а, један од најцењенијих светских теоријских физичара, на пленарном предавању говорио је о актуелностима у области физике честица и приоритетним циљевима у овој области физике.

Покровитељ Симпозијума је Српска академија наука и уметности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво