Данас се обележава Светски дан спавања

Светски дан спавања се на глобалном нивоу обележава низом манифестација које имају за циљ подизање свести о значају спавања за наше здравље. Ове године тај дан се обележава 16. марта, под слоганом „Придружи се свету спавања, очувај своје ритмове да би уживао у животу”. Слоган је инспирисан недавном Нобеловом наградом за физиологију или медицину, која је припала тројици америчких истраживача за откриће „clock” гена ‒ гена који учествују у регулацији циркадијалног ритма (будност‒спавање).

Спавање је витално важан физиолошки процес, будући да трећину свог живота проведемо спавајући, око 25 година (за просечан живот од око 75 г.), објашњава проф. др Оливера Станојловић, руководилац предмета Физиологија спавања на Медицинском факултету у Београду. Савремени стил живота, учесталост рада по сменама и лоше навике (вештачка светлост, касни оброци, рад на уређајима који емитују плаву светлост и др.) довели су до смањења трајања и квалитета спавања код многих особа. За протеклих сто година просечно време спавања је смањено за један сат. Дугорочне последице нарушеног квалитета и дужине спавања изазивају здравствене проблеме као што су гојазност, дијабетес, слабљење имуносистема, развој кардиоваскуларних и неуропсихијатријских болести, карцинома и др.

Ефекти недовољног спавања видљиви су већ следећег дана, истиче проф. др Александра Рашић Марковић, и то у виду смањења когнитивних и интелектуалних капацитета. То је нарочито важно за ученике и студенте, чије пажња и способност учења у великој мери зависе од квалитета спавања, али је значајно и за возаче моторних возила, од чије концентрације (и пажње) зависи свеукупна безбедност свих учесника у саобраћају.

Квалитетно спавање, правилна исхрана и редовна физичка активност су три стуба очувања здравља и превенције болести, наглашава доц. др Драган Хрнчић, указујући на недовољну свест о њиховом значају. За добар квалитет спавања битна су три елемента: трајање спавања, његов континуитет и дубина. Тачно одређено време одласка на спавање, избегавање конзумирања јаке и зачињене хране четири сата пред одлазак на спавање допринеће бољем квалитету спавања.
Обележавању Светског дана спавања придружили су се и истраживачи, лекари, студенти и пацијенти и у нашој земљи.

У оквиру Недеље свести о мозгу, Студентска секција Друштва за неуронауке Србије је у Студентском културном центру организовала програм у сусрет Светском дану спавања који су чинили предавање проф. др Оливере Станојловић и трибина „Студенти о спавању", чији је модератор био доц. др Драган Хрнчић, а учесници студенти медицине и докторских студија Медицинског факултета у Београду.

У циљу подизања свести о значају спавања, Лабораторија за неурофизиологију Медицинског факултета у Београду организује интерактивну изложбу „Свет спавања кроз питања". Изложба се одржава данас у централном холу Института за медицинску физиологију Медицинског факултета у Београду.

Неке од тема о којима ће се говорити су: како ради наше тело док спавамо; да ли је парализа спавања проблем или заблуда; несаница ‒ како јој више никад не видети лице. Биће речи и о узроцима месечарења, о томе зашто медведи спавају зими, да ли учимо док спавамо и зашто кафа спречава да заспимо.
Модератори изложбе су проф. др Санојловић, проф. др Рашић Марковић и доц. др Хрнчић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво