Играчке најчешћи опасни производи у Европској унији

Спинер, играчка која је прошле године постала веома популарна међу децом широм света, може представљати здравствени ризик, објавила је Европска комисија у редовном годишњем извештају о опасним производима.

Европска комисија је прошле године с тржишта повукла 11 модела спинера због тога што нису испуњавали европске безбедносне стандарде за играчке.

Комисија сваке године објављује извештај о опасним производима које треба забранити, повући с тржишта или на које треба упозорити. На листи се може наћи све ‒ од играчака, преко одеће и козметике, до аутомобила и машина.

Најчешће се, ипак, указује на играчке, јер често имају ситне делове којима се мала деца могу угушити или садрже опасне хемикалије. Прошле године највише таквих производа, 53 посто, произведено је у Кини, а 26 посто било је из Европске уније.

Извештај Европске комисије о Систему брзог упозоравања на опасне непрехрамбене производе, објављен 12. марта, показао је да су националне власти у 2017. години више од 2.000 пута упозориле на опасне производе.

На листи опасних производа који су повучени са тржишта најбројније су играчке, затим аутомобили, мотоцикли и популарни „спинери". Производи на које се упозорава најчешће долазе из Кине.

Евопска комесарка за правду, потрошаче и родну равноправност Вера Јурова истакла је на представљању извештаја да европска потрошачка права гарантују да се у ЕУ продају само безбедни производи; ако то није случај, Систем брзог упозоравања подстиче власти да одмах реагују и уклоне сваки производ који може да проузрокује повреду.

„Захваљујући том систему, чувамо нашу децу и спречавамо саобраћајне несреће са фаталним исходом на нашим путевима. То је добар пример како ефикасно спроводити правила потрошача ЕУ", рекла је Јурова.

У Систем брзог информисања о опасним производима у 2017. години упућено је 2.201 упозорење које је иницирало готово 4.000 мера, попут повлачења производа са тржишта. То је, навела је Европска комисија, доказ да националне власти будно прате упозорења у Систему и предузимају све неопходне мере да помогну да тржиште буде безбедно за потрошаче.

Како се наводи, потрошачи све више купују производе директно од трећих земаља. Потребно је осигурати да и ти производи испуњавању стандарде безбедности ЕУ.

Многи од производа на које је указно кроз Систем, продају се и преко „онлајн" платформи. Комисија стога подстиче сарадњу са међународним партнерима и „онлајн" платформама желећи да осигура да опасни производи не стигну до потрошача у ЕУ. У том циљу, Комисија је 1. марта објавила препоруке са низом оперативних мера.

У претходној години најчешће се указивало на следеће опасне производе: играчке (29%), моторна возила (20%) и одећу, текстил и модне производе (12%).
Гледано према ризику, најчешће се упозоравало на ризик од повређивања (28%) а затим на опасност од хемикалија (22%).

Опасни производи на које је упозорено углавном долазе из земаља које су изван Европске уније. Кина је поново на првом месту ‒ производи који могу да буду опасни чинили су 2017. године 53% свих упозорења, што је на нивоу 2016. године.
Нови извештај Европске комисије показао је да опасни производи пореклом из ЕУ чине 26% свих упозорења.

Највише упозорења у Систем стигло је из Немачке ‒ 354 или 16%, а следе Шпанија са 222 (10%) и Француска са 191 (9%). 

Систем брзог упозоравања на опасне непрехрамбене производе функционише од 2003. г. У њему учествује 31 земља ‒ 28 чланица Европске уније и Исланд, Лихтенштајн и Норвешка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара