Нова сазнања о кретању патуљастих галаксија

Недавна посматрања далеке галаксије Кентаур A (познате и као NGC 5128) открила су правилну, регуларну орбиту два патуљаста пратиоца. То откриће је у супротности са теоријама о насумичном кретању патуљастих галаксија у оквиру гравитационог поља већих галаксија.

Откриће представља изазов за космологе, нарочито за научнике који се баве учешћем такозване тамне материје у формирању и животу галаксија.

„Промакло нам је нешто фундаментално у разумевању улоге тамне материје у животу космоса", рекао је професор Оливер Милер са Универзитета у Базелу.

Досадашње симулације познатог свемира темељиле су се на претпоставци да су галаксије, галактичка јата и суперјата повезани мрежом тамне материје ‒ назване тако јер се о њој веома мало зна а реагује једино на гравитационе таласе помоћу којих се открива.

Према истраживањима, највећа концентрација галактичких структура је управо на местима где се пресецају нити мреже тамне материје.

Тако се сматра да патуљасте галаксије путују дуж нити мреже тамне материје попут кола на главном ауто-путу, према центру града ‒ великој галаксији. Тако, сликовито, тамна материја у свим правцима повезује галактичка чворишта познатог универзума.

Из тих података произишла је претпоставка да се галаксије мале масе могу кретати насумично око великих, за које су гравитационо везане.

Недавне студије галактичког суседства довеле су у питање ту хипотезу. Експерименти и осматрања показали су да и Млечни пут и суседна галаксија Андромеда имају пратиоце који орбитирају око њих у истом правцу у коме планете Сунчевог система круже око Сунца.

„Млечни пут и Андромеда су добри показатељи да се дешава нешто неуобичајено", додао је професор Милер. Научници се сада питају да ли је та појава ограничена само на те две галаксије које су део локалног јата.

„Даља истраживања утврдиће да ли и код других галактичких јата постоје слични феномени", закључио је професор Милер у интервјуу за часопис „Астрономи"(Astronomy).

Приредила Наташа Гоати 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара