Имагинарно и стварно: Хамлетов дворац

Кронборг, најпознатији дворац Данске, лежи на врху острва Селанд, на најужем делу мореуза Eресунд, који дели Данску од Шведске. Tо величанствено здање истовремено је ренесансни дворац и војна тврђава.

Дански краљ Ерик Померански изградио је 1420. моћну тврђаву како би контролисао промет мореузом и наплаћивао путарину сваком броду који улази или излази из Балтичког мора.

Тврђава Eресунд је током векова мењала свој изглед, име и основну намену. Данашње име Кронборг тврђава је добила 1585, а осим царинарнице, била је и краљевска резиденција, касарна, затвор, музеј. Ипак, ма колико то здање било реално, његовој слави допринеле су легенда и уметност.

Епски јунак Холгер Дански је један од дванаест витезова Карла Великог. Његово пребивалиште су, према легенди, мрачни, подземни казамати дворца. Уколико се Данска нађе у невољи, он ће устати са свог места под Хелсингером и бранити је.


Амлет и Ур-Хамлет

Шекспиров „Хамлет" изведен је први пут 1602, а објављен 1603. године. Радњу чувене драме, Шекспир је поставио управо у Кронберг, али му је променио име у Елсинор, према енглеском називу за суседни град, Хелсингер. Шекспир је имао узор у исландској саги. Причу о Амлету, краљевићу који је живео у 10. веку, забележио је, на латинском језику, два века касније, Саксон Граматик у својој историји данског царства, касније преведеној на француски. Историчари драме сматрају да је постојао и други узор, данас изгубљена драма трагичара Томаса Кида Ур-Хамлет (Пра-Хамлет).

Саксон Граматик је описао судбину данског принца Хамлета чији је отац био жртва братоубиства. Стриц се оженио удовицом и приграбио сву власт за себе. Ова прича се одиграла на Јиланду, али ју је Шекспир преселио на Селанд, у дворац Кронборг.

„У пламен сумпорни, мукама својим морам да се вратим..."
Претпоставља се да је опис дворца чијим ће одајама лутати дух убијеног краља, Шекспир добио од чланова глумачке дружине који су наступали пред данским двором. „Ко је тамо?" ‒ прва је реченица у драми коју изговара Бернардо, на тераси пред тврђавом, пре него што ће се на сцени појавити Дух. Одглумљено лудило, духови, убиство, куће које памте, отров, издаја, освета, и све то смештено у стари дворац ‒ Шекспир је својом генијалном драмом, на известан начин, представљао и претечу готског романа.

Дворац, војна тврђава, касарна, затвор, музеј

Кронборг је 1629. г. страдао у пожару. Остала је читава само капела у јужном крилу. Дворац је обновљен, али су га 1658, током инвазије, Швеђани освојили и држали две године. После тога, дворац је заштићен високим бедемима и јаким противтоповским бастионима и то је изглед који је сачуван и до данас. Кронборг је ренесансни дворац и војна тврђава.

Почетком 18. века, Кронборг је сматран једним од најснажнијих утврђења у Европи. Неколико деценија био је касарна, а од 1739. до 1800. године служио је као затвор којим је управљала војска. На двестогодишњицу Шекспирове смрти, војници су у Кронборгу извели „Хамлета".
После темељне рестаурације 1932. године, чувени дански дворац постаје музеј са драгоценим Трговачким и Поморским збиркама. У јужном крилу, изнад капеле, налази се плесна дворана и највећа скандинавска сала за банкете.

Данас се у различитим деловима Кронборга одржава летњи фестивал посвећен Шекспиру и Хамлету. Дворане, ходници, ветровити бастиони, бакарни кровови зелени од патине, сале за мачевање, сада су део и историје светског позоришта. У посебној просторији налазе се фотографије глумаца који су играли Хамлета: Лоренс Оливије, Џон Гилгуд, Кристофер Пламер, Дерек Џекоби, Џуд Ло.

Од 2000. године Кронборг је на Унесковој листи светске баштине. Целокупан утисак који оставља дворац блиско је повезан са његовом архитектуром и локацијом, и све то наглашава симболичку, комерцијалну, стратешку и културну важност здања.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара