Како је изгледала најлепша владарка света

Лице једне од најлепших жена на свету поновно је оживљено. Захваљујући три-де технологији, реконструисано је лице египатске краљице Нефертити, саопштили су научници са Универзитета у Бристолу.

Требало им је 500 сати да поново створе бисту и лице некадашње владарке Египта, чији су остаци сачувани захваљујући мумификацији.

Египтолог доктор Ејдан Додсон са Универзитета у Бристолу добио је дозволу египатског Министарства антиквитета и музеја да уклони заштитно стакло које је покривало мумију како би је прегледао.

Коришћењем најновије три-де технологије снимања, лице мумије је дигитално мапирано и израђена је реплика главе краљице Нефертити.

Ипак, боја коже владарке старе 3.400 година изазвала је доста контроверзи.
Многи људи на друштвеним мрежама тврдили су да њена пут вероватно није била толико светла у стварности. Цео процес забележен је и емитован на каналу „Травел". Научници су чак украсили бисту накитом који је ручно израдио „Диор".

Скулптура даје тачан приказ изгледа владарке и подупире теорију да је мумија мајке фараона Тутанкамона заправо краљица Нефертити, пише „Мејл онлајн".

Нефертити је владала Египтом пре 3.300 година ‒ од 1359. до 1336. године пре Христа.

„Када ово откриће повежемо с најновијим генетичким подацима, добијамо доказ да је мумија 'Mлађе даме‘ заправо краљица Нефертити", рекао је доктор Додсон.

Назив „Mлађа дама" се иначе користи за мумију пронађену у Долини краљева, која је, према ДНК анализама, идентификована као Тутанкамонова мајка. То тумачење је досад одбацивано јер је, према познатим изворима, Нефертити имала шест ћерки и није била мајка славног „дечака краља", већ његова маћеха.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара