Изазови регенеративне медицине

После двехиљадите године, истраживања на матичним ћелијама омогућила су потпуно нове спознаје о многобројним сложеним процесима, од нивоа једне ћелије до читавог организма. То је допринело да се са великим оптимизмом гледа на употребу регенеративне медицине за лечење неизлечивих болести, хроничних стања попут дијабетеса или болести срца, али и на њене могућности да заустави старење и омогући „вечиту младост”.

Регенеративна медицина је млада грана медицине, са невероватно брзим развојем. Од 2005. године, која се сматра почетком њеног развоја, успешно су у лабораторијама широм света направљени нови органи и ткива коришћењем матичних ћелија из пупчаника, масног ткива и репрограмираних ћелија коже. О изазовима и достигнућима регенеративне медицине било је речи на предавању др Миме Фазлагић, одржаном у четвртак у Институту друштвених наука, у организацији Центра за биоетичке студије Универзитета у Београду.

„Данас, после само десетак година, на лабораторијској животињи можемо променити скоро све органе. Можемо направити нову кожу, длаку, око, нови панкреас, нову јајну ћелију и сперматозоид", рекла је др Фазлагић.

На почетку, веровало се да ће регенеративна медицина бити спој коришћења матичних ћелија, лекова и хирургије. Након деценије истраживања и нових спознаја о многобројним сложеним процесима, од нивоа ћелије до читавог организма, са великим оптимизмом гледа се на употребу регенеративне медицине за лечење неизлечивих болести, хроничних стања попут дијабетеса или болести срца, али и на њене могућности да заустави старење и омогући „вечиту младост".

С обзиром на то да је развој регенеративне медицине тако експлозиван, законска регулатива не може довољно брзо да испрати те подухвате. Нису ни сви третмани који су у понуди на клиникама широм света, кроз клиничке студије доказали своју ефикасност. Ту се крије опасност за оне који су тешко оболели и по сваку цену траже лек.

Отварају се и питања попут доступности одобрених метода лечења, чувања матичних ћелија у банкама, могућности родитељства сопственим полним ћелијама независно од старости, у којој мери примењивати достигнућа ове области... О томе треба да расправљају правници, истраживачи, биоетичари, и да се закони широм света ускладе, како би се велике могућности ове области медицине на прави начин учиниле доступним свима којима су потребне, сматра др Фазлагић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво