Средњошколци са најбољом пословном идејом

Прво место на националном финалу такмичења „Пословни изазов” освојила је идеја која спаја српску народну радиност и здраву исхрану. Реч је о производњи глинених посуда које би извлачиле сувишну масноћу из јела. Још креативних пословних идеја најбољи тимови средњошколаца представиће у априлу, у Сарајеву, на „Пословном изазову Западног Балкана”.

Производња и продаја ручно рађених глинених посуда које „извлаче" сувишне масти из јела и омогућавају здравији оброк, пословна је идеја која је освојила прво место на националном финалу такмичења „Пословни изазов" одржаном у Београду.

Такмичење је окупило шездесет ученика из 44 средње школе из целе Србије. Реч је о учесницима који су победили на регионалним такмичењима одржаним у новембру и децембру прошле године. Победио је тим који су чинили Златица Павловић из Гимназије у Шиду, Марко Радуловић из Средње школе у Ариљу, Јелица Станишић из Пољопривредне школе у Београду и Милутин Милошевић из Гимназије у Прокупљу.

„Глинене посуде израђивале би породичне грнчарске радионице из села Злакуса а на поклопце бисмо стављали прохромску оплату која би простом кондензацијом скупљала масти из хране. Након много размишљања и одбацивања великог броја идеја, одлучили смо се за ову која представља идеалан спој српске народне радиности и модерних система здраве исхране", изјавио је Марко, члан победничког тима.

Пет првопласираних тимова са овог такмичења у априлу ће у Сарајеву учествовати на „Пословном изазову Западног Балкана", где ће се придружити вршњацима из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, а тимови ће поново бити мешовити и чиниће их по четири ученика из сваке земље.

Ученицима je дат „изазов" да развију пословну идеју која би спојила старе српске занате и модерну технологију. Уз помоћ бизнис-волонтера из банке, ученички тимови тражили су решење проблема и креирали бизнис-планове и презентацију, коју су у уторак представили члановима жирија и публици.

„Основни циљ Пословног изазова је да мотивише ученике да употребе своје вештине на иновативан начин и покажу свој предузетнички дух како би били спремни за суочавање са реалним пословним ситуацијама. Није нужно да сутра сви постану предузетници, али је врло важно да буду предузимљиви, чиме год се бавили у животу", рекао је Дарко Радичанин, извршни директор „Достигнућа младих" у Србији.

Такмичење „Пословни изазов" је реализовала организација „Достигнућа младих", уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој, „Уникредит банке" и компаније „Телеком Србија".

Приредила Марија Стевановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво