ГДПР ‒ на корак од примене!

Поседовање, складиштење и продаја личних података у последњих неколико деценија представљају озбиљан проблем, чак и у сасвим уређеном друштвеном окружењу. Иако већина не жели да своје личне податке (или бар део њих) дели са другима на било који начин ‒ процват друштвених мрежа, велике банкарске базе информација, као и базе података мобилних оператера довеле су до тога да се до личних података брзо и сувише једноставно долази.

Онај ко поседује наше личне податке у најмању руку је доминантан и лако их може злоупотребити. Због тога је Европска унија донела једну од најконтроверзнијих законских регулатива ‒ Општу уредбу о заштити података о личности (ГДПР), која из корена мења начин пословања свих субјеката који се баве прикупљањем и обрадом личних информација.

Општа уредба о заштити података о личности (ГДПР) донета је 2016. године, међутим, због неопходног адаптационог периода њена примена почеће од маја ове године. Иако је све у вези са уредбом углавном јасно, 'на терену' се не уводи како би требало. Према истраживањима компаније „Веритасˮ с почетка 2017. године, само је 2% испитаника заиста прилагодило свој систем пословања ГДПР-у, иако су се многи у предузећу (31%) изјаснили да су у потпуности спремни за примену уредбе. Остали или нису спремни или не желе превише да се оптерећују том темом, али то ће се свакако променити јер ЕУ већ увелико спроводи систем кажњавања за све који своје пословање не усклађују са ГДПР прописима. Србију као кандидата за будућу чланицу ЕУ чека иста ситуација ‒ примена ГДПР-а је обавезна, а тренутно се ради на доношењу новог закона о заштити података који ће бити усклађен са ГДПР-ом.

ГДПР захтева попис, категоризацију и кодирање информација од свих индивидуа, институција и организација које на било који начин третирају личне податке. Лични подаци подразумевају било коју комбинацију личних чињеница која тачно одређује једног појединца. То су, између осталог, име и презиме, подаци о локацији, физички, физиолошки, генетски, ментални, економски, социјални, културни или било који други фактори. Изнад свега, корисници од којих се информације прикупљају у сваком тренутку морају да знају у које сврхе се то ради, као и да дају (или не дају) своју сагласност.

Власник има право да надлежним властима пријави сваку злоупотребу или угрожавање информација, као и да захтева адекватно санкционисање индивидуа, институција и организација које су злоупотребиле његове податке. Kако би се све ставке ГДПР-а поштовале у највећој мери, законодавци су одредили и постојање независног државног органа у свакој земљи чланици који ће водити рачуна о пријавама из ове области.

У организацији компаније „Kоминг", у Србији ће се ускоро одржати скуп на тему ГДПР-а, усмерен на технолошка решења која омогућавају спровођење те регулативе у пословној пракси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара