Инсекти: истраживања о осцилацијама у бројности

Једно немачко истраживање показало је да је за четврт века број летећих инсеката у немачким природним резерватима смањен за чак 76 одсто. Како се заиста мери број инсеката и на шта указују промене у њиховој бројности? Фауна инсеката у Србији није у потпуности истражена.

Истраживање објављено у часопису „Plos One" засновано је на раду десетина аматерских ентомолога широм Немачке, који су се стриктно држали стандардизованих метода у прикупљању података још од 1989. године.

Специјални шатори постављани су како би се прикупили примерци летећих инсеката у 63 природна резервата. Откривено је да је за 27 година укупна количина уловљених инсеката опала за 76 одсто.

Проф. др Милка Главендекић, председница Ентомолошког друштва Србије, сматра да наведене податке треба посматрати  критички: „То истраживање је рађено само једном методом која не може потпуно да покрије сва станишта. У раду се наводи да је чак и у току летње сезоне било 82 одсто мање инсеката него раније, да је тај пад далеко већи, али то је сасвим нормално. У току летње сезоне многи инсекти не лете, они су у другим развојним стадијумима".

Подаци о смањењу бројности инсеката натерали су научнике да издају озбиљно упозорење и укажу на могуће последице, будући да су инсекти кључни за опстанак света, између осталог, због тога што преносе полен и представљају храну за бројне животиње.

Проф. др Главендекић нас подсећа да је прошле године у јулу у једном бечком часопису објављена информација о другачијим резултатима истраживања ентомолога у Националном парку Баварска шума.

„Научници који су користили много комплексније методе у ентомологији дошли су до закључка да је повећан број ретких врста. Они су били изненађени добрим резултатима, тако да се, некако, лоше вести брже пренесу него добре", каже наша саговорница.

Истраживање бројности инсеката захтева деценије и комплексност

Истраживачи објашњавају да су податке прикупили у природним резерватима широм Немачке, али се резултати могу пренети и на све делове света у којима је развијена пољопривреда.

Покушавају да утврде главне узроке осцилација у бројности инсеката. Досад су успели да одбаце човеково мењање рељефа, као и временске прилике, али још чекају тачне податке о нивоу пестицида.

Наши стручњаци сматрају да таква истраживања и њихово објављивање ипак имају улогу да нас упозоре да чувамо инсекте и њихова станишта, да водимо рачуна о примени пестицида и више користимо алтернативне методе заштите биља.

Истраживања инсеката представљају обиман, вишегодишњи и комплексан посао, који у Србији није у потпуности обављен.

Професорка каже да је фауна инсеката у Србији само делимично истражена (неке групе су добро покривене, неке осредње, а неке нимало) и да би било добро да се у научним плановима и програмима у будућности планира и рад на тој фауни.

Пројекат Шумарског факултета, уз подршку „Војводина шума", рађен је у заштићеном објекту у Обедској бари. „Хтели смо да истражимо диверзитет фауне инсеката у заштићеним зонама и шумама у којима се газдује. Показало се да не можемо а прирори тврдити да интервенције у шумама доносе штету за насеља зглавкара и инсеката, већ да све зависи од услова станишта", рекла je проф. др Главендекић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара