Трагови древне цивилизације у бисерним шкољкама

У Јерихону, једном од најстаријих утврђених насеља на свету, које се налази на аутономној палестинској територији на западној обали реке Јордан, 15 километара северозападно од Мртвог мора, археолози су открили невероватне остатке 5.000 година старе шминке.

На више деценија старој археолошкој локацији Тел ес Султан, на којој раде научници из Италије и Палестине, откривени су трагови мангановог оксида у шкољци бисерници, а стручњаци кажу да је то био основни састојак маскаре, пише „Дејли мејл". Пронађена је гробница са накитом, древним врчевима за парфем и бројним другим артефактима који сведоче о развоју Јерихона и његовој вишевековној сарадњи са суседним градовима. Тамна материја, за коју је касније закључено да је шминка за очи, пронађена је унутар две шкољке бисернице, које су биле део сета од пет шкољки. Сматра се да прах потиче са Синајског полуострва, а користио се у врсти шминке знаној као ʼкхолʼ. Археолози ове италијанско-палестинске експедиције истражују на тој локацији још од 1997. године. Тел ес Султан припада подручју које археолози називају ʼоаза Јерихонʼ, и које има више хиљада година стару историју. Открића су бацила светло на процват Јерихона, све до озлоглашене библијске битке која је завршила падом његових зидина.

Прах пронађен у шкољкама вероватно потиче из рудника које су користили древни Египћани. То указује да је град одржавао важне везе давно пре уништења. Ово откриће потврђује блиске трговачке везе између Палестине и Египта, и то већ у трећем миленијуму пре нове ере. Исто тако указује на развој и успон софистициране локалне елите у Египту. Археолози су недавно открили и гробницу изграђену 1.800 године пре нове ере. Смештена је испод пода палате, што вероватно указује на висок статус покојника. Унутар гробнице археолози су открили остатке девојчице старе девет-десет година и одрасле жене, као и жртвовану газелу и козу, и шест грнчарских посуда.

Јерихон је уништен 1500. године пре Христа, и прошли су векови до његове обнове. Око првог века поново се уздигао као свето место кроз које су пролазили ходочасници, те је у њему успостављена хришћанска заједница. „Сећање на ово место сачувано је и током средњег века; Јерихон је у то време био напуштен због несигурног окружења. Доласком ислама у то подручје, путеви од Јерусалима до Јерихона постали су једна од главних рута за ходочашће у Меку. Европски путници су и даље посећивали Јерихон од 17. до 19. века" , појаснили су археолози.

Приредио: Б. Јарић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара