Две хиљаде година стар геоглиф oрке пронађен у пустињи Перуа

После више од педесет година археолози су поново открили џиновски геоглиф орке урезан у падину пустиње у области Палпа на југу Перуа.

Претпоставља се да је седамдесет метара дуга представа кита убице, иначе створења које се у перуанском фолклору сматра за моћно, полумитско биће, настала пре више од 2.000 година. Научници мисле да је тај цртеж један од најстаријих геоглифа у регији Палпа, можда чак и старији од оних који су настали у близини Наске. Наска је област позната по великом броју древних цртежа на земљи који су названи „Наска линије‘‘, а укључују животињске фигуре, праве линије и геометријске облике.

Археолог Џони Исла, председник Секретаријата за културу провинције Ика, којa обухвата долине Палпа и Наска, објаснио је да је први пут пре четири године видео фотографију представе орке. Уочио ју је док је проучавао студије о геоглифима на Немачком археолошком институту у Бону. Фотографија се појавила у археолошком каталогу геоглифа штампаном 1970-их година, који је био заснован на истраживањима немачких археолога у долинама Палпа и Наска спроведеним током шездесетих година прошлог века. Али локација и величина геоглифа орке нису били добро описани у каталогу, истакао је Исла. Из тог разлога је место на коме је цртеж пронађен, 400 км јужно од Лиме, у долини Палпа, до тада било непознато локалном становништву и научницима.

По повратку у Перу, Исла је потражио геоглиф на апликацији Google Earth, а потом је кренуо да га тражи и пешице, у чему је успео након неколико месеци, у јануару 2015. године. Тако су после више од 50 година археолози поново открили џиновску представу кита убице урезану у падину пустиње у области Палпа на југу Перуа.

Уметничке представе орке

Пошто је документовао поновно откриће геоглифа, Исла је у марту и априлу ове године предводио тим од шест стручњака из Министарства културе Перуа у настојању да очисте и рестаурирају цртеж. Пре рестаурације, геоглиф је временом, услед ерозије, полако бледео и нестајао. То што је урезан на косој падини, а не на равној површини као Наска линије, учинило је да буде подложнији оштећењима. Исла тврди да би пре рестаурације, лаику, који није знао шта да тражи, било тешко да уочи геоглиф, што је допринело томе да скоро пола века буде изгубљен за јавност.

Представа орке је тзв. негативни геоглиф, значи да је настао тако што су његови творци одстранили танак слој камена како би направили контуре ове животиње. Сличну технику користили су представници културе Наска да би израдили геоглифе у периоду од око 100. г. п. н. е. до 800. г. н. е.

Супротно томе, неки делови орке, као што су очи, створени су слагањем камења. Ту технику, тзв. позитивног геоглифа (где се елементи природног материјала, као што су камење, шљунак, глина или сл. додају како би се створила нека представа), користили су припадници старије културе Паракаса, који су насељавали ову регију између 800. г. и 200. г. п. н. е.

Испитивање земљишта указује да је геоглиф орке настао око 200. г. п. н. е. По мишљењу археолога Маркуса Рajндела из Немачког археолошког института, стил цртежа и његова локација на падини, а не на равном тлу, наводе на закључак да је то можда један од најстаријих геоглифа у овој области.

Култура народа Паракас

Култура Паракас се развила у долинама провинција Чинча, Писко и Ика, северно од Палпе, после 800. г. п. н. е. а касније је обухватила и долине у Наски и Палпи. Њиховим теократским друштвом владали су свештеници. Главна привредна грана била им је пољопривреда, а направили су и значајан напредак у производњи керамике и текстила.

„Пејзаж области у којој се налазе геолифи Наске и Палпе у основи одговара приобалној пустињи, северно од пустиње Атакама, која је пресечена долинама малих оазаˮ, рекао је Исла. „Људи су живели на ободима долина и користили су падине и платое пустиње да би правили геоглифе."

Геоглифи Палпе и Наске покривају површину већу од 450 квадратних километара. Њихова тачна сврха остаје мистерија, али археолози сматрају да су слике пре свега религиозни симболи.

Исла и Рајндел истражују област Палпа од деведесетих година прошлог века и пронашли су више од хиљаду геоглифа, од којих су неки дужи од 400 метара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се