Архитектонско бијенале трећи пут у Београду

Балканско архитектонско бијенале (БАБ) одржава се од 18. до 24. децембра у просторијама Факултета за дипломатију и безбедност. Tема oвогодишњег Бијенала је „Балкански обрасци у урбанизму и архитектуриˮ.

Уз крилатицу „Балкан без границаˮ, учесници Бијенала настојаће да дискутују и промишљају o досадашњим обрасцима живљења и креирања, како физичке тако и друштвене архитектуре на територији Балкана. Циљ је да се оснажи архитектонска делатност, која је важна за развој, креирање идентитета и укључивање у глобалне токове мрежног друштва. Говориће се и о томе каква архитектура је потребна да би се очувале традиционалне вредности и креирала „нова модерност Балканаˮ.

Kуратор изложбе овогодишњег БАБ-а је архитекта др Татјана Стратимировић. Она ће са својим тимом ‒ који чине архитекта Тијана Атанасијевић (архитектонска изложба) и дизајнер Јелена Николић (дизајнерска изложба) ‒ приказати нека од највреднијих остварења регионалне архитектуре и дизајна и угостити пројекте изван региона, чији су аутори пореклом са ових простора.

Три стуба Бијенала

У жирирању изложбе учествоваће интернационални тим архитеката, што је устаљено као пракса од Бијенала 2015. г. Аутор концепта научне конференције је архитекта др Татјана Мрђеновић.

Она је истакла да ће скуп и ове године отворити значајне теме, у којима своје изазове може препознати цео балкански регион. Први пут ће присуствовати и дискутовати и „ненаучни слушаоциˮ, који долазе из света инвестиција, пројектовања и државне управе. Њима ће посебно бити интересантна потенцијална примена научних истраживања. „Тиме БАБ помера границе идеје да се на једном месту прожимају научна истраживања, практично пројектовање и финансијски интереси инвеститораˮ, рекла је Татјана Мрђеновић.

БАБ се састоји од мноштва сегмената, чија су три стуба: архитектонско-урбанистичка и дизајнерска изложба, научна конференција и сајам инвестиција. Та својеврсна тријада са пратећим сегментима настоји да укаже на значај архитектуре у друштвеној изградњи и изградњи свих врста простора (физичког, политичког, креативног...) на простору Балкана и ширег региона, јер архитектура се мисли, реализује и свакодневно изнова живи преиспитујући границе сопства. Татјана даље наводи да је управо брисање граница између различитости ‒ основа изградње сваког храма, унутар и изван нас.

Идеја Бијенала је настала из потребе за повезивањем унутар региона и разменом искустава и идеја на пољу архитектуре.

„Примарна функција БАБ-а је популаризација архитектонске струке у широј и стручној јавности ради повезивања држава у окружењу. Јавни приказ реализација и пројеката, њихова компетитивност на Бијеналу, имају за циљ да временом подигну квалитет архитектонских објеката у региону", каже директор Бијенала, Марко Стојановић.

Ове године платформа има велику част да угости више професора и пројектаната из Сједињених Држава, Русије, Kанаде, Аустралије, Kатара, Француске, Холандије, Шпаније, Албаније, Македоније, Хрватске и Босне и Херцеговине. Реч је о стручњацима из области архитектуре, урбанизма, урбаног планирања, историје и теорије архитектуре, као и заштите архитектонског наслеђа.

Приредила: Александра Даничић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво