Видео-игре: Почело је „Тенисом за двојеˮ

Прве видео-игре прављене су помоћу ИБМ рачунара који су коришћени у војне сврхе: за разбијање лозинки и израчунавање путања испаљених ракета. Једна од најранијих игара, верује се и друга по реду икада направљена, јесте „Тенис за двојеˮ из 1958. године. Програмирање након „Тенисаˮ почиње све више да се развија и шири. Идеја о видео-играма постаје све популарнија.

Године 1970. почиње производња аркадних система за играње. Понг из 1972. je прва комерцијално успешна игра. Са усавршавањем тадашњих рачунара креће и еволуција видео игара. Једна од првих познатијих фирми за израду игара и играчких система био је „Атари".Осамдесете године доносе егзотичне боје у свет видео-игара које се, као и кућне играчке конзоле, и дан-данас играју. Године 1980. излази Пакман, а „Нинтендоˮ 1981. године избацује игру Донки Конг, где се по први пут појављује Супер Марио.

Али није све остало тако бајно, 1982. излази једна игра која ће заувек променити лице играчке индустрије. То је „Атаријеваˮ видео-игра И-Ти ванземаљац, креирана по истоименом филму, често називана и „најгором игром икада направљеном". Та игра је изазвала колапс читаве западне играчке индустрије. Више од три милиона примерака је враћено, купци су били незадовољни, а критичари сурови у оценама.

То је омогућило фирми „Нинтендо" да се помоћу своје најновије играчке конзоле инфилтрира на Запад и постане водећи произвођач и дистрибутер. Године 1985. у Америци излази „Нинтендова" конзола НЕС а следеће године и Супер Марио ‒ једна од најпопуларнијих и најпродаванијих игара икада. Исте године излази и Легенда о Зелди, игра чији наставци и данас излазе.

Наредних година појављују се све популарнији и познатији наслови. Године 1989. излази „гејм бој" ‒ ручна играчка конзола, а са њом и „тетрис".

Током деведесетих година видео-игре прелазе из осмобитних на шеснаестобитне варијанте, графика постаје сјајнија и лепша. Програмирање постаје компликованије а играчке конзоле све напредније. Године 1993. излази оригинални Дум ‒ прва пуцачка игра, која је донела праву револуцију у свет видео-игара. Исте године излази и прва конзола „плејстејшн", као и неки од легендарних и најпознатијих наслова, а три-де графика се све више усавршава.

У исто време персонални рачунари постају познати као играчке конзоле. Године 1998. излази најпознатија и, како многи тврде, најбоља пуцачка игра Халф-лајф.

Игре новог миленијума

А сада напуштамо деведесете и идемо у нови миленијум. Двехиљадите доносе „плејстејшн 2" конзолу, игре постају све компликованије а ускоро се појављује и „икс-бокс" конзола за игре. И рачунари добијају своје ексклузивне игре као што су Дијабло 2, Деус екс и Симс.

У периоду од десетак година излазе неки најпознатији наслови као што су Халф-лајф 2, Хејло, Гитар хиро и остали. Видео-игре постају све захтевније, рачунари јачи, појављују се нове играчке конзоле као што су „Wii", „плејтејшн 3" и „икс-бокс 360"...

Како би доживљај био што реалнији и вернији, пуцачке игре су одувек прављене са фантастичном графиком и тродимензионалним окружењем (када је то технички постало могуће).

Од математике до видео-игре

Иза графике, полигона и три-де модела стоји математика са свим „својим наоружањем". Како су математичари напредовали, тако је и графика биле све боља и боља. Данас чак постоје и посебни драматурзи који пишу приче и сценарије за видео-игре.

Након што се смисли концепт, прелази се на математику. Енџин је, једноставно речено, мотор игре. Он покреће сваку игру и служи као оквир унутар кога је имплементирана игра, а у исто време и као њена суштина. Игре се обично распознају по моторима помоћу којих су састављене.

Халф-лајф 2 користи Сорс енџин, ГТА IV користи Еуфорија енџин, а Сома, једна од мање познатих игара, користи ХПЛ 3 енџин. Мотори видео-игара се углавном пишу у C++ или C# програмским језицима, али постоје и други, можда једноставнији језици за писање игара. Ту свакако спадају ХТМЛ, луа, пајтон, јава и други.

Да би се написала читава игра помоћу програмског језика, потребно је познавање углавном линеарне алгебре, матрица, тригонометрије и планиметрије. Програмирање је забаван, али и компликован посао, који се учи годинама.

Док програмери раде на основном коду игре, три-де дизајнери, аниматори, као и математичари са добрим познавањем три-де простора, раде на моделима који ће бити анимирани у игри.

Иза сваког модела и графике стоје геометрија, вектори и изометријске трансформације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара