Љубав

Да ли је само једна област у мозгу одговорна за љубав? Различити делови мозга се активирају када осећамо љубав према пријатељу и према особи у коју смо заљубљени.

Кад је у питању партнерска љубав, четири области у мозгу су активне и доминантне. Једна се налази у средишњем делу инсуле и изгледа да је одговорна за „стомачне проблемеˮ које имамо када смо заљубљени. Друга област је у предњем делу цингулума. Познато је да се за тај део мозга везују активне хемијске супстанце које имају способност да изазову еуфорију. Последње две области се налазе у дубљим структурама мозга познатим као стријатум. Тај део је одговоран за пријатна осећања која настају када нешто доживимо као награду. Када су испитаницима уместо слика вољених приказали слике пријатеља, активирали су се одређени делови мозга, али не исти као у случају заљубљености.

Као чоколада

Зашто чоколаду често поклањамо особама које волимо? Фенилетиламин се налази у одређеним дозама у чоколади. Зато се једно време сматрало да особе којима недостаје љубав често једу чоколаду. Утврђено је да се највећи део фенилетиламина брзо разгради, и то пре него што стигне до мозга, те је његов утицај минималан, осим код особа осетљивих и на мале дозе те супстанце. Ипак, позитивно дејство чоколаде настаје услед спречавања разградње анандамида ‒ природне супстанце која изазива пријатно и весело расположење.

Молекули љубави

Љубавна еуфорија нема никакве везе са Купидоновим стрелама, осим ако их бог љубави није умочио у фенилетиламин. Ту супстанцу зову „молекулом љубави". За њу се каже и да је биолошки рођак амфетамину, будући да је врло сличне грађе. Допамин и норепинефрин су одговорни за настанак љубавне еуфорије. Заправо, фенилетиламин помаже ослобађању допамина (супстанца која такође омогућава проток информација у мозгу) у тзв. центрима за задовољство. Допамин чини да се лепо осећамо, а норепинефрин стимулише продукцију адреналина који утиче, поред осталог, и на убрзани рад нашег срца. Комбинација те три супстанце доводи до осећања заљубљености, узбуђености, блаженства и среће. Захваљујући њиховој активности, заљубљени се осећају еуфорично и испуњено. Њихов убрзани пулс, влажни дланови, осећај отежаног дисања често се тумаче прекомерним лучењем фенилетиламина. Продукцију фенилетиламина могу да изазову и наизглед безначајне ствари, као што је, на пример, сусрет погледа или нежни додир руке.

Љубав међу звездама

Астрономи су инспирисани љубављу истраживали звезде и давали им имена, тако да су неке легенде или праве љубави заувек остале уцртане на небу. Персеја и Андромеду, љубавнике из грчке митологије, сада можемо да видимо на северној хемисфери. После успешног пута на коме је убио Медузу, Персеј је видео прелепу девојку везану ланцима на обали мора. Родитељи су хтели да је жртвују боговима, али он ју је спасао. Због своје љубави остали су заувек заједно на северном небу.

Легенда о љубави Алтаира и Веге има неколико варијанти. Према првој, девојчини родитељи су били против те љубави јер су сами били бесмртни богови, а младић смртан, а по другој, родитељи се нису противили љубави већ времену које су Алтаир и Вега проводили заједно, запостављајући своје послове. У обе варијанте родитељи су успели да их раздвоје реком ‒ свако је остао на својој обали, а могли су се видети само једне ноћи у години. Када погледате у небо пре свитања, између звезда Веге и Алтаира пролази Млечни пут који симболизује реку која их раставља. Алтаир и Вега симболизују љубав која се рађа и опстаје без обзира на међусобне разлике.

Велики ловац Орион заљубио се у седам сестара. Дванаест година је патио за њима. Бог Зевс их је све претворио у звезде. Орион ће вечно јурити за Плејадама, али их никада неће стићи. Сазвежђе Орион може се видети високо на небу источно од сазвежђа Плејада, које и даље следи, пратећи своју љубав.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво