Најлепше светске књижаре: „Павиљон књигаˮ у Јангџоу

Прошле године, у кинеском граду Јангџоу, на површини од хиљаду квадратних метара, отворена је књижара која мења однос према куповини књиге. Светски дизајнери и архитекте слажу се да изгледа као материјализовани сан сваког библиофила.

Књижаре у великим тржним центрима, са конвенционалним полицама, кафеима и потрошачком грозницом, одлазе у прошлост. Павиљон књига „Џунгшугˮ налази се модерном граду Јангџоу, који се развија великом брзином. Књижара је резултат импресивног економског напретка Кине, вишевековне цивилизације, културе и филозофије, као и талента XL MUSE из Шангаја који је креирао, пројектовао и уредио унутрашњи простор.

Архитекта Ли Шианг и тим дизајнера: Лу Вуан, Фан Чен, Жанг Сио, Тонг Ни-На инспирисани су реком и древном, симболичном везом преласка преко моста (guo qiao) као иницијацијским путовањем. „Мостови су били водећи фактор културе и трговине, а књижара истовремено веза између људи и књига", каже Ли Шианг. Мост на уласку у књижару и дифузна светла на поду стварају илузију речног тока и прате посетиоца кроз књижару.

Бесконачни тунел књига

Огледала на плафону и црна рефлексивна стакла на поду са бројним луковима и „изломљеним" полицама стварају оптичку илузију да се посетилац налази у бесконачном тунелу књига. Све то даје ванвременско искуство, спајају се прошлост читалачког искуства, садашњост и будућност. Да ли је то врста ескапизма? Ентеријер је инспирисан футуристичком естетиком шездесетих година 20. века, бекством од савременог, тврде поједини дизајнери. У другим халама, полице се претварају у степенице ‒ клупе за читање, уз удобне јастуке и лампе. Читалац је одвојен од остатка целог света, сам са собом и књигама из бескрајне библиотеке.

Шетња кроз шуму и играоницу

Други део је постављен дуж предњег прозора књижаре. Бели стубови са књигама, под одразом плафонског огледала, издужују се попут стабала као да досежу небо. Зидно огледало пак удвостручује попречну димензију како би се читава просторија учинила неограниченом, као природа. Плафон је украшен малим светлима која трепере као добри духови који чувају шуму. Клупе се спајају са подом стварајући посетиоцу утисак да седи на пању у шуми.

У павиљону за децу полице су у облику великих и покретних играчака: воз, вртешка, точак
среће, пиратски брод, рампа за ролере. Полице су расклопиве, могу да се скину, а касније напуне књигама, те се тако проширује и простор. Столови, столице и фотеље су у живим бојама, прилагођени малом узрасту.

Интимни спектакл

Улазак у ту књижару није куповина, то је доживљај, једна врста интимног спектакла. Читалац постаје део нечег већег, а истовремено, када изађе, носи са собом ново искуство и парче једног лепшег, смисленијег света, без обзира на то да ли је купио књигу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво