„Воли те Винсент...ˮ

За живота је продао само једну слику. Био је ниподаштаван, исмеван, сиромашан, усамљен, лечен у душевној болници, а живот је завршио у 37. години, самоубиством. Данас се на аукцијама његове слике продају за неколико десетина милиона долара.

Уз Сезана и Гогена, Винсент ван Гог, холандски постимпресиониста, имао је пресудни утицај на сликаре 20. века, нарочито на фовисте и експресионисте.

Сматра се једним од најважнијих сликара западне уметности. Музеј Ван Гога у Амстердаму један је од најпосећенијих светских музеја. Његова слика „Звездана ноћ", налази се у њујоршком музеју „МоМа", а „Црвени виноград" у московском Пушкиновом музеју.

Наш Народни музеј поседује слику „Сељанка" из раније фазе Ван Гоговог стваралаштва. Ван Гогови „Ириси" продати су у аукцијској кући „Сотби" аустралијском милионеру за 53,9 милиона долара. „Сунцокрети" су достигли цифру од шездесет два милиона долара, а један од два портрета др Гашеа ‒ 82,5 милиона долара.

Писма Теу

Врата интимности тог несхваћеног генија била су одшкринута малобројнима. Познато је да се свађа са Гогеном завршила Винсентовим саморањавањем, одсекао је бријачем себи уво. Биографи су уметниково понашање повезивали са депресијом, шизофренијом, аутизмом, епилепсијом.

Брат Тео ван Гог је био један од ретких који му је пружао моралну и финансијску подршку. Њих двојица су разменили око осам стотина писама. Врло брзо после трагичне смрти, 1890. год., Ван Гог је постао архетип несхваћеног и несрећног генија који је ишао испред свог времена. Анимирани филм „Loving Vincent" биће омаж какав до сада ниједан уметник није добио.

Филм са 65.000 уља на платну

За тај филм, више од стотину уметника из целог света већ је насликало 65.000 уља на платну. На том пројекту ради се већ пет година. Доротea Цобјела, редитељка и сликарка, започела је филм са амбицијом да буде седмоминутни анимирани филм. Када је схватила да ће јој бити потребно још 80 година да га заврши, у помоћ је притекао Хју Велчмен, добитник „Оскара" за анимирани филм „Пећа и вук".

Велчмен каже да продуценти, финансијери и запослени у индустрији анимираног филма сматрају тај пројекат правом лудошћу. Он га, међутим, најављује као први анимирани филм у потпуности заснован на сликама у техници уља на платну. Главни студио је у Гдањску, у Пољској, а од 5.000 кандидата који су се пријавили на конкурсу, одабрано је четрдесет пет.

Захваљујући репортажи Би-Би-Сија, гледаоци могу да прате како изгледа реализација тог захтевног дела. Глумци се снимају испред зеленог платна, затим сликари користе контуре снимљених глумаца да би насликали простор у коме се одвија сцена, у Ван Гоговом маниру. Камером се снима платно и аутоматски повезује у секвенце.

Роберт Гулазик, глумац који игра Ван Гога, каже да многи сликари које је упознао на сету познају његово лице боље него он сам. „Сликам те већ шест месеци", рекли би. За сваку секунду тог анимираног филма потребно је дванаест насликаних уља.

Практично, сликари раде на животопису Ван Гога. На њиховим сликама, које се морају у нијансу поклопити са Ван Гоговим стилом, приказане су сцене из живота, али и трагична смрт, која има и своју незваничну верзију.

Звездани часови

„Права уметност је волети људе", написао је усамљени Винсент у једном писму. Док је кроз прозор санаторијума у Сен Ремију, у Прованси, гледао и сликао звездану ноћ, вероватно није могао ни да замисли да ће једнога дана стотину сликара истовремено покушавати да подражава његов чувени драматични потез четкицом, да ће свакодневно проживљавати његове сумње, поразе, разочарања, растројства.

У њиховом раду нема места сујети, ни индивидуалном изразу, све је подређено филму, омажу великом сликару и несрећном човеку. Па, има неке правде у томе...

Приредила: Мирјана Бјелогрлић

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара