Природни лековити чиниоци кроз СПА центре и велнес подстичу психофизичку равнотежу

У бањским лечилиштима лечење и очување здравља спроводи се кроз разне видове унутрашње и спољашње употребе минералне воде, најчешће у виду оралне примене ‒ пијењем, или спољне ‒ купањем, али и применом лековитих блата и инхалацијом лековитих гасова.

У климатским лечилиштима примена природних лековитих чинилаца одвија се: кроз аеротерапију у виду боравка на ваздуху, ваздушних купки и аеројонотерапију, затим кроз хелиотерапију или парцијално или потпуно излагање сунцу, као и путем висинске терапије и таласотерапије.

„Најпогоднија су климатска места где долази до судара континенталних и морских ваздушних струјања, а таквих места има код нас", објашњава др Томислав Јовановић, професор Медицинског факултета у Београду.

Те ваздушне струје дају посебну јонизацију ваздуха и посебан однос између позитивних и негативних јона, што благотворно утиче на људски организам. Климатски чиниоци своје дејство испољавају преко температуре, притиска, влажности, кретања ваздуха, електричног и магнетског поља, хемијских материја у ваздуху пореклом из биљног света и слично.

Тако исти климатски фактор може да изазове исте реакције у различитим системима организма, или да изазове исте промене код примене различитих метода климатотерапије.

Највише употребљавани облици превентиве данас јесу природни лековити фактори кроз СПА и велнес програме који обједињују сазнања западне и источне медицине.

„Укратко, то је животна школа која обезбеђује човеку да научи како да живи здраво и да буде здрав. Стручно-медицински кадар треба да приступа из аспекта холизма у медицини, а то значи да сагледа читавог човека, спој духа и тела, а не да посматра изоловане симптоме", сматра проф. Јовановић.

Превентива је најјефтинији вид лечења 

Здравствени фондови у Немачкој шаљу своје пацијенте у бањско-климатска места, признају трошкове, јер су дошли до закључка да је боље уложити у човека који није болестан, подићи биолошку отпорност организма, него чекати да се човек разболи, што више кошта и фонд и фирму у којој он ради. Превентива је најјефтинији вид лечења.

И док се у бање некада ишло два пута годишње на по 20-30 дана, у тзв. СПА бање би требало ићи двадесет пута по два дана, што је прилагођено данашњем начину живота. Модеран тренд захтева да се праве модерне бање. У свету је то познато као ʼспа моделʼ или концепт ʼsalus per aquamʼ - здравље преко воде.

То је заправо начин примене природних лековитих фактора где је у првом плану вода, али се користе и други природни лековити чиниоци, као и многа знања и вештине које имамо у традицији и савременим технологијама, а циљ им је да стално поправљају људско здравље.

Природни лековити чиниоци кроз СПА центре и велнес процедуре подстичу хомеостазу, основни механизам који омогућује психофизичку равнотежу, који држи организам у стању здравља.

„Саставни део СПА центра је обавезно физичка активност. С једне стране су природни лековити чиниоци, уз обавезну воду, а с друге, физичка активност. Између тога је обиље процедура разних врста", објашњава балнеоклиматолог проф. др Милисав Чутовић.

СПА центар је концепт који је смишљен тако да може да га користи пуно људи, да превентивне медицинске процедуре буду лако доступне. Подразумева и обиље топле воде која је бистра и без мириса. Међутим, није лоше да постоје и извори који су специфични, попут сумпорне или јодне воде и сл., с тим што у тој води и крај ње не може дуго да се борави.

„У општој комерцијализацији ствари, разне речи праве забуне: једна је СПА, друга је велнес. Могу да кажем да су то две најзлоупотребљеније речи, јер их користи свако за свашта. Тако СПА центрима зову фризерске салоне, мала кућна купалишта, масернице и слично. Не можемо СПА центром звати хотел са четири, пет или шест звездица који у себи има базен, сауну, масерницу. Велнес процедуре имају најбоље услове управо у СПА центрима. Практично СПА центар без велнес процедура не знам шта би био, вероватно само аквапарк или некакав хотел", каже проф. Чутовић.

Боравак у бањским и климатским местима, коришћење природних лековитих чинилаца уз савремене СПА центре и велнес програме враћа нас природи и уче како да што дуже чувамо здравље и продужимо младост.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара