Психолошка подршка ‒ значајан фактор у терапији псоријазе

Псоријаза је обољење познато већ хиљадама година. Иако је описана још у старом Египту, Светска здравствена организација је тек прошле године направила глобални извештај о псоријази у свету и дала своју дефиницију.

По тој дефиницији, псоријаза је незаразно обољење, и то не само кожно већ системско. Манифестује се најчешће на кожи у виду јасно ограничених плоча са десквамацијом тј. љуспама које се појављују на лактовима, коленима, иза ушију, у коси; тежи облици болести могу да захвате и читаву кожу. Један број пацијената има и промене на зглобовима услед псоријазног артритиса.

Лечење: од фототерапије до биолошке терапије

Лечење псоријазе није нимало једноставно и захтева посвећеност и дисциплину. Посебно треба имати у виду стрес који је присутан код већине оболелих. Уколико је захваћена мања површина коже, пацијенти би требало да се најпре лече локалном терапијом. То подразумева употребу препарата из групе кератолитика који уклањају скваму тј. љуспице; лекова који су деривати катрана; кортикостероида који утичу на сам запаљенски процес у кожи, као и лекова из групе деривата витамина А. За теже облике болести користи се терапија у виду таблета.

„Фототерапија је такође одличан вид терапије за све пацијенте оболеле од псоријазе и може бити локална и општа", рекао је за емисију „Све боје живота" доц. др Душан Шкиљевић из Клинике за дерматовенерологију Клиничког центра Србије. Лекари и Удружење дерматолога боре се стога да сви видови фототерапије буду доступни пацијентима у целој Србији.

Са напретком науке, као резултат истраживања у последњих двадесетак година, појавила се нова генерација лекова у виду такозване биолошке терапије. То су лекови који циљано делују на посреднике тј. медијаторе у запаљенској реакцији. Њима се лече само они који имају теже облике псоријазе а опште здравствено стање им дозвољава да приме такву врсту терапије. Када говоримо о биолошкој терапији, треба напоменути да је она изузетно скупа, па пацијентима са тежим облицима псоријазе у помоћ прискачу фармацеутске компаније у виду донација.

Психолошка подршка је ипак најважнија, јер се болест доживљава изузетно тешко у емотивном смислу. „То су велика емоционална оптерећења, у свакодневном живљењу, у свакодневним активностима", истакао је др Шкиљевић. Велике и обимне студије бавиле су се квалитетом живота оболелих од псоријазе. Показано је да је степен оштећења квалитета живота врло сличан оном који имају, на пример, пацијенти са дијабетесом или исхемијском болешћу срца. Реч је о томе да оболели од псоријазе доживљавају своју болест, своју стигму, једнако лоше као и пацијенти са болестима које озбиљније захватају унутрашње органе.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара