Остеопороза представља велику претњу женама и њиховој самосталности у будућности

„Заштита костију код жена после менопаузеˮ ‒ извештај који је објављен поводом Светског дана остеопорозе ‒ упозорава на то да треба предузети хитне мере за очување квалитета живота жена у будућности.

Према истраживању Међународне федерације за остеопорозу, жене могу да очекују да ће живети дуже, али ће квалитет њиховог живота бити озбиљно угрожен уколико се не предузму мере за заштиту здравља њихових костију.

После менопаузе жене су најподложније остеопорози и преломима костију. Процењује се да у свету око двеста милиона жена пати од остеопорозе, и да је свака трећа старија од 50 година у ризику да доживи неки прелом као последицу те болести.

Због све старије популације (дужег животног века), очекује се да ће системи здравствене заштите и професионалци који пружају ту врсту неге имати велике обавезе у будућности.

Само у Европској унији трошкови лечења остеопорозе досежу тридесет седам милијарди евра, а уз очекивани прилив пацијенткиња у будућности, повећаће се за 23 посто: у 2010. години било је 27,5 милиона оболелих, а у 2025. години се очекује 33,9 милиона. Буџети за здравствену заштиту сусрешће се са „цунамијем захтеваˮ покренутих због хроничне болести која данас погађа жене из тзв. бејби-бум генерације.

Извештај „Заштита костију код жена после менопаузе" поред анализе стања даје и решења за превенцију прелома и негу. Како жене после 50. године имају пресудну улогу као неговатељице и хранитељке у породици и друштву, здравље њихових костију представља приоритет у заштити будућих генерација. У Сједињеним Америчким Државама 43% његоватеља су жене старе тридесет и више година. У Шпанији 70% жена старијих од 65 година води рачуна о својим унуцима, многе готово сваког дана. Широм света жене старије од 50 година најчешће воде рачуна о својим старим родитељима, инвалидним и болесним члановима породице.

Кост је живо ткиво које се само регенерише током живота захваљујући финој равнотежи између ресорпције кости (разлагања) и њеног формирања. Међутим, у менопаузи, ресорпција је већа од формирања кости, што доводи до наглог смањења коштане масе. Прогресиван губитак коштане масе може довести до остеопорозе, болести која изазива порозност, слабост и склоност фрактурама.
Стручњаци истичу да је најбоље почети са раном превенцијом. Када жена уђе у менопаузу, не сме да одлаже преглед ‒ тај период је критичан за предузимање превентивних мера.

Преломи могу знатно угрозити квалитет живота. За жене старије од 45 година то значи много више дана проведених у болници у поређењу са другим болестима, укључујући дијабетес, срчани удар и карцином дојке.

Секундарна превенција прелома такође је важна порука извештаја. Особа која је већ имала прелом носи двоструки ризик да доживи следећи у поређењу са особом која није имала фрактуру. Готово 20% жена са преломом кука умре у року од годину дана. Те чињенице говоре да је потребно предузети хитне мере заштите. Повреде кичме или зглобова руке весници су више наредних прелома ‒ указују на неопходност тестирања и превентивног лечења.
Светски дан борбе против остеопорозе обележава се широм света 20. октобра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво