Међународни дан станишта ‒ дом за све

Светски дан станишта треба да скрене пажњу јавности на важност планирања будуће урбанизације ‒ она треба да буде у складу са очувањем биолошке разноврсности предела, а нарочито са заштитом и одрживим коришћењем дивљих врста флоре и фауне и њихових станишта. Општа приступачност станишта као дома ‒ тема је Светског дана станишта ове године.

Обележавање дана станишта има за циљ да укаже на то да сви имамо моћ и одговорност да обликујемо будућност наших градова и места живљења. Светски дан станишта први пут је обележен 1986. године а установиле су га Уједињене нације Резолуцијом 40/202 а.

Ове године Уједињене нације поручују да ће утицати на све нивое власти и релевантне заинтересоване стране како би се више размишљало о конкретним иницијативама за осигурање адекватног и приступачног становања ‒ у контексту циљева одрживог развоја и имплементације Нове урбанистичке агенде на свим нивоима.

На овај важан датум, који се обично обележава првог понедељка у октобру, а у неким институцијама (попут завода за заштиту природе) и других дана у тој недељи, указујемо на проблем станишта јесетри.

Нова глобална стратегија

Током протеклих 50 година, популације јесетри широм света урушиле су се због криволова, губитка станишта, загађења, као и преграђивања река бранама које блокирају миграторне руте за ове изузетне рибе, те већини врста јесетри данас прети изумирање. Чак 17 од 27 врста јесетри категорисано је као крајње угрожено на IUCN-овој Црвеној листи угрожених врста, а четири су категорисане као могуће ишчезле.

Како би се спасле последње популације те најугроженије врсте слатководне рибе, Светска организација за природу (WWF) најавила је на Међународном симпозијуму о јесетрама у Бечу нову глобалну стратегију за борбу против претњи са којима се суочавају дивље јесетре.

„Јесетре потичу из доба диносауруса и старе су више од двеста милиона година, али би ускоро могле да нестану са лица Земље ако не зауставимо илегални риболов и уништавање станишта које их доводи до изумирања", изјавио је Стјуарт Ор, водич програма за слатке воде у WWF-у.

Заједно са партнерима из региона Европе, Азије и Северне Америке у којима су јесетре преживеле, WWF ради на заустављању прекомерног искоришћавања дивљих јесетри за кавијар и месо, очувању кључних миграторних рута, заштити и обнављању кључних речних станишта, као и успостављању центара за узгој и поновно насељавање (реинтродукцију) дивљих популација јесетри.

Како би се ти циљеви постигли, нова, дугорочна стратегија укључиће широк спектар активности као што су: подршка јачем спровођењу постојећих закона, развој алтернативних извора прихода за аласе и локалне заједнице, као и гарантовање да ће се мере за заштиту јесетри укључити у инвестиционе политике јавних и приватних финансијских институција.

„Спасавање јесетри је невероватно сложен изазов, али ова амбициозна глобална стратегија ће им дати прилику да преживе у Дунаву и његовим притокама. Како су код нас јесетре изузетно ретке, сматрамо да се треба прикључити програму реинтродукције и успостављању стручног мониторинга те врсте и у нашим рекама", изјавила је Весна Максимовић из слатководног програма WWF-а.

Успех стратегије зависиће од успостављања сарадње WWF-а са бројним партнерима. Прво кључно партнерство успостављено је са Светским удружењем за очување јесетарских врста, са којим ће се заједно радити на успостављању најбољих метода за њихово очување, на заустављању илегалне трговине њиховим кавијаром и месом, као и на заштити неколико преосталих популација јесетри у рекама Црноморског слива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара