Музејска поставка у Заводу за заштиту природе Србије: минерали, биљке, животиње, екосистеми

Уласком у нову зграду седишта Завода за заштиту природе Србије на Новом Београду, 2004. године, остварене су просторне претпоставке да се уреди поставка доступна свим заинтересованим грађанима. Кроз њу могу да упознају вредности, карактеристике природе у Србији и активности које се спроводе у заштити и очувању наше природне баштине.

Обиласком сталне изложбене поставке „Заштита природе у Србији", може се сазнати који типови екосистема одликују природу наше земље кроз поставке барског, ливадског, шумског лишћарског, шумског четинарског екосистема и екосистема клисура.

Посетиоци ће бити обавештени и о томе које врсте заштићених подручја постоје у Србији и шта су фундаменталне вредности националних паркова Тара, Фрушка гора, Копаоник, Ђердап и Шар-планина.

„Заинтересовани могу да сазнају какве се активности спроводе у заштити геодиверзитета на примерима минерала стена и палеонтолошких налаза који су изложени", рекла је за Интернет портал РТС-а Наташа Панић, руководилац групе за образовно-издавачку делатност Завода за заштиту природе Србије.

Посетиоци могу спознати угроженост света флоре и фауне на хербарским примерцима врста које се налазе у Црвеној књизи флоре Србије, као и на примерку препарираних животиња из света птица и сисара, затим биљака и животиња које се штите кроз контролу сакупљања и промета (лековито биље и шумски плодови).

„Ту су и примерци неких од забрањених алата и средстава у риболову, као и издања Завода о природи наше земље и њеној заштити. Поред могућности појединачних посета, могуће су и организоване посете, када се организују и пројекције филмова о акцијама заштите природе и тематске радионице и играонице, зависно од узраста групе која је дошла у посету Завода", додала је Панићева.

За групне посете Заводу потребно је најавити долазак, како би стручњаци, у складу са образовним потребама и интересовањима посетилаца, испланирали програм који поред стручног вођења кроз изложбу може обухватити пројекцију филмова и пригодан еко-образовни програм.

„На годишњем нивоу Завод посети више стотина ученика из основних школа широм Србије (највише из Београда), као и ученика средњих школа, док су у последње две године и предшколске установе показале заинтересованост за организовану посету Заводу", навела је Наташа Панић.

Посебну групу посетилаца изложбене поставке чине студенти Биолошког, Шумарског, Географског факултета и Факултета безбедности Универзитета у Београду, као и Факултета за примењену екологију „Футураˮ.

У наредном периоду у Заводу планирају да изложбену поставку обогате интерактивним елементима како би посетиоци током обиласка могли самостално да откривају информације о значају заштите природе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије