Школске униформе

Као што само име каже, основна идеја ношења школских униформи јесте да сви буду једнаки по форми ‒ ʼуни формʼ ‒ иста форма. Да ли се иза те идеје налази жеља да се истакне разлика у суштини коју свака јединка понаособ има, да се сакрију статусне и социјалне разлике, да се поједностави живот лакшим избором одела у коме ђаци похађају наставу или је у питању жеља да се са уређивањем ствари почне одоздо, тј. уређивањем форме?

Можда је требало да се на трен забораве социјални положај просветара и чињеница да стари обимни програми не могу преко ноћи бити растерећени и замењени новим, или је, ипак, нешто много озбиљније и дубље кумовало тој најновијој новини у нашем школству? Овај текст засигурно неће донети коначан закључак, нити одговор на постављена питања, али ће свакако „загребати" разлоге за увођење те новине у школски живот.

Шта није добро код увођења униформи? То кошта ‒ и државу и родитеље. Не може се имати један комад униформе за целу годину, јер се она мора и опрати. Дакле, бар по два - за лето и зиму. Кошта мање него фирмирана гардероба за којом чезну неке девојчице и дечаци, али ипак, кошта. Кога кошта, то такође нисмо најбоље разумели.

Читамо ту и тамо помало магловита упутства да је та одлука остављена школама и локалним самоуправама. Тешко ће се овај кромпир охладити у тим презаузетим рукама и устима. Пре ће бити да ће остати опекотине. Можда ће се ископирати решење у вези са набавком књига, тако да држава помогне онима који не могу, а остали да набаве сами униформу за своје дете.

Даље, каква је то униформа? Да ли ће се сва школска дворишта заплавети током одмора или је и ту ситуација шарена као и код финансирања униформи? Ни то не знамо. Ситуација ће бити јаснија када се заврши „референдум" родитеља, тј. попуни Упитник који је Министарство послало школама. Међу стотинама хиљада родитељских глава, наћи ће се неколике са паметним идејама у вези са врућим питањима, те ће се тако добити унапређене верзије решења које су сада тако магловите.

Шта је добро у вези са увођењем школских униформи? Поред добро познатих одговора на ово питање, можемо узети онај који смо можда заборавили бавећи се тражењем „проблема за решења". Добро је то што је једна одлука донета, што је она стављена на тест како би се унапредила и што ће се, сва је прилика, и спроводити, а таквих нам одлука свакако мањка у претходним деценијама.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара